Kamervoorzitters bij herdenking slavernijverledenVrijdag 1 juli vond de Nationale Herdenking van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp legden een krans bij het Nationaal Slavernijmonument namens de Staten-Generaal.

Kamervoorzitters leggen een krans bij het monument
Grotere versie foto

Na het brengen van een plengoffer spraken onder anderen Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee); Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming; Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam; en Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank.

Dit jaar is het 159 jaar geleden dat de slavernij wettelijk werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hiermee kwam na ruim twee en een halve eeuw een einde aan de trans-Atlantische slavernij en slavenhandel. Sinds 2002 vindt bij het Nationaal Slavernijmonument de Nationale Herdenking plaats.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 5 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Kamervoorzitters leggen een krans bij het monument
Afbeelding 1 - Kamervoorzitters leggen een krans bij het monument