Staten-Generaal ontvangen Nederlandse ambassadeursDonderdag 16 juni ontvingen de Eerste en Tweede Kamer de Nederlandse ambassadeurs in het kader van de ambassadeursconferentie. Na een openingstoespraak van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp verdeelden de ambassadeurs en de Kamerleden zich over kleinere groepjes om te spreken over onderwerpen zoals migratie, de rol van de ambassades, klimaat en de verhouding van Nederland tot bijvoorbeeld China en Rusland.

In haar welkomsttoespraak zei Vera Bergkamp, voor wie dit de eerste ambassadeursconferentie was als Voorzitter van de Tweede Kamer: "Uw dagelijkse werk, over de hele wereld, in de taaie realiteit van de internationale machtspolitiek, maakt u tot de ogen en oren, of de voelsprieten van Nederland in de wereld. En daarmee kunnen diplomaten in belangrijke mate bijdragen aan het moreel kompas van het Nederlandse buitenlands beleid. (...) U bent goed gepositioneerd om een 'reality check' uit te voeren op het beleid dat hier in politiek en bestuurlijk Den Haag wordt ontwikkeld voor de wereld buiten onze landsgrenzen."

Bij de lunch ter afsluiting sprak Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer. Hij ging in zijn toespraak op de afgelopen twee jaar die in het teken stonden van de coronapandemie: "Van oudsher gebruiken we voor de periode die in het buitenland vanwege werk wordt doorgebracht, de term 'tropenjaren'. Ik kan me zo indenken dat dat begrip voor u allen de afgelopen twee jaar nog meer betekenis heeft gekregen. Niet alleen op uw werkzaamheden is de impact van het virus groot geweest: u was het eerste aanspreekpunt voor de Nederlanders in uw land, u verzorgde de repatriëring, en misschien zijn op uw post medewerkers besmet geraakt, of erger."

Met ongeveer 150 vertegenwoordigingen heeft Nederland een wereldwijd diplomatiek netwerk. De ambassadeurs, permanent vertegenwoordigers en consuls-generaal van deze posten werken dagelijks voor de belangen van Nederland in het buitenland. Eén week per jaar komen zij naar Den Haag om de ontwikkelingen in Nederland te bespreken, politici te ontmoeten en de band met het thuisland waar nodig te versterken.

Tijdens deze jaarlijkse conferentie worden de ambassadeurs ook ontvangen door de Staten-Generaal. Dit biedt de leden van de Eerste en Tweede Kamer de mogelijkheid om kennis te maken met de Nederlandse ambassadeurs en met hen op informele wijze van gedachten te wisselen over de werkzaamheden op de ambassades en de relatie daarvan met de politieke besluitvorming in Nederland. Vanwege de coronapandemie vond de laatste ontmoeting tussen de ambassadeurs en het parlement vond plaats in januari 2020.


Deel dit item: