Oekraïense parlementsvoorzitter bezoekt Staten-GeneraalDe Voorzitter van het Oekraïens parlement, Ruslan Stefanchuk, bezocht donderdag 9 en vrijdag 10 juni de Staten-Generaal. Hij heeft Kamerleden en beide Kamervoorzitters ontmoet. Stefanchuk werd tijdens zijn bezoek vergezeld door onder anderen Maksim Kononenko, ambassadeur van Oekraïne in Nederland.


Ontmoeting met Kamerleden

Donderdag 9 juni ontmoette de Voorzitter van de Verkhovna Rada, het parlement, leden van de vaste Kamercommissies van Buitenlandse Zaken (Tweede Kamer) en Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (Eerste Kamer). Stefanchuk ging met hen in gesprek over onder meer de actuele situatie in Oekraïne, de wens van Oekraïne om lid te worden van de Europese Unie en de sancties tegen Rusland.

Namens de Tweede Kamer namen Ruben Brekelmans (VVD), Agnes Mulder (CDA), Kati Piri (PvdA) en Tunahan Kuzu (DENK) deel aan het gesprek en namens de Eerste Kamer Bastiaan van Apeldoorn (SP), Annemarie Jorritsma (VVD), Farah Karimi (GroenLinks), Ria Oomen-Ruijten (CDA), Henk Otten (Fractie-Otten) en Petra Stienen (D66).


Gesprek met beide Kamervoorzitters

Een dag later, vrijdag 10 juni, vond een gesprek plaats met Stefanchuk, Voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer en Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer, in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak haar oprechte medeleven uit met het Oekraïense volk voor de situatie waarin het zich bevindt. De aanval op Oekraïne is niet slechts een aanval op één land, het is een aanval op de vrede, veiligheid en democratie. Bergkamp prees de manier waarop Oekraïne zich gedraagt in deze verschrikkelijke oorlog.

Ook Jan Anthonie Bruijn sprak zijn solidariteit uit met de bevolking van Oekraïne. Volgens Bruijn geven de Oekraïners met hun verzet tegen de Russische invulling aan het Oekraïense volkslied, geschreven in 1862, verboden tijdens de Sovjet-periode en in 1992 door het Oekraïense parlement opnieuw tot volkslied verheven: “Onze ziel en ons lichaam zullen wij geven voor onze vrijheid.”


Deel dit item: