Kamervoorzitters bij Nationale Holocaust HerdenkingEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp waren zondag 30 januari 2022 aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. De beide Kamervoorzitters legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'.

Bergkamp was een van de sprekers tijdens de herdenking. Verwijzend naar de titel van het Spiegelmonument, 'Nooit meer Auschwitz', zei zij dat dat geen bezweringsformule is, maar een appél: "Het vraagt ons de getuigen van de holocaust in de ogen te blijven zien. En draagt tegelijk de hoop in zich dat een nieuw begin mogelijk is. We leven niet in het verleden, maar het verleden leeft wel in ons. Het is onze verantwoordelijkheid om daarnaar te handelen."

De Nationale Holocaust Herdenking vindt ieder jaar plaats in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Dit jaar spraken tijdens de herdenking naast de Tweede Kamervoorzitter onder andere ook de voorzitter van het Nederlands Auschwitzcomité, Jacques Grishaver, en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Vanwege de coronamaatregelen vond de herdenking dit jaar opnieuw in kleinere kring plaats en was er geen stille tocht.

Sinds 2015 is de bevrijdingsdatum van Auschwitz-Birkenau, 27 januari 1945, een door de Verenigde Naties vastgestelde internationale dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden dan slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

De beide Kamervoorzitters stonden donderdag 27 januari daarom ook in een video stil bij de internationale herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.


Deel dit item: