Staten-Generaal herdenken bij Erelijst van Gevallenen en NieuwspoortDe Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal hebben dinsdag 4 mei 2021, Nationale Dodenherdenking, in het gebouw van de Tweede Kamer aan het Binnenhof stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij deden dat, zoals gebruikelijk, bij de Erelijst van Gevallenen.

De Erelijst van Gevallenen is een nationaal monument in het Tweede Kamergebouw met de namen van alle Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Het monument bevindt zich met het oog op de maatregelen rondom het coronavirus niet in de hal van Binnenhof 1A, maar in de Statenpassage, waar meer ruimte was voor de aanwezigen.

Plechtigheid en kranslegging

Tijdens de plechtigheid hield Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp een toespraak en droegen scholieren van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag een gedicht voor.

Vervolgens legden achtereenvolgens de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp, een krans namens de Staten-Generaal, minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens de ministerraad van het Koninkrijk en de scholieren en directeur namens de Johan de Witt Scholengroep. Daarna werd een minuut stilte in acht genomen.

Nieuwspoortherdenking

Bij perscentrum Nieuwspoort vond daaropvolgend de herdenking plaats van journalisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook deze bijeenkomst is als gevolg van de coronamaatregelen aangepast en vond buiten plaats.

Herdenking in Amsterdam

In de avond van 4 mei zullen de beide Kamervoorzitters aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.


Deel dit item: