Februaristaking herdacht bij De DokwerkerEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Martin Bosma, Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, hebben donderdag 25 februari een krans gelegd namens de Staten-Generaal bij De Dokwerker, het monument voor de Februaristaking op het Jonas Daniel Meijerplein. Voorafgaand aan de kranslegging spraken onder anderen Femke Halsema (burgemeester van Amsterdam) en schrijver Geert Mak.

De Februaristaking vond 80 jaar geleden plaats, op 25 en 26 februari 1941. De staking begon in Amsterdam met het stilzetten van de trams in de stad en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. De Duitsers sloegen de staking hardhandig neer. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden, veel stakers werden gevangengenomen. Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen drie Februaristakers gefusilleerd.

Aanleiding voor de staking waren de eerste grote razzia's op 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de bezetter in Nederland.

Vanwege de coronamaatregelen vond de herdenking met een kleine groep aanwezigen plaats. De bijeenkomst werd live uitgezonden door de NOS.


Deel dit item: