Kamervoorzitters bij start viering 75 jaar vrijheidDe Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, hebben zaterdag 31 augustus in Terneuzen het begin van de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland bijgewoond. Koning Willem-Alexander opende het jubileumjaar dat onder meer bestaat uit een reeks herdenkingen en vieringen.

Op de bijeenkomst was er speciale aandacht voor de Slag op de Schelde, waardoor het zuidwesten van Nederland in 1944 bevrijd werd. Bij dit offensief kwamen ongeveer 10.000 militairen en burgers om. De verwoesting in plaatsen als Vlissingen, Breskens en Westkapelle was enorm.

Ook minister-president Mark Rutte, minister Ank Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waren in Terneuzen aanwezig. Veteranen die destijds betrokken waren bij de Slag om de Schelde waren ook aanwezig. Dat gold ook voor vertegenwoordigers van landen die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland.

In 2019 en 2020 wordt herdacht dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd en dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in vrijheid leven.


Deel dit item: