Gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië herdachtVoorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer en Voorzitter Khadija Arib  van de Tweede Kamer hebben woensdag bij de Indische plaquette in het gebouw van de Tweede Kamer kransen gelegd tijdens de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Zij deden dit samen met Voorzitter Erry Stoové van de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. Hierna volgde een minuut stilte. Bij de herdenking waren Kamerleden en vertegenwoordigers van de betrokken organisaties aanwezig.

De herdenking begon met een korte toespraak van de voorzitter van de 'Stichting Herdenking 15 augustus 1945'. Stoové noemde het doorgeven en levend houden van de herinneringen aan de oorlogstijd in voormalig Nederlands-Indië een ‘ereplicht’. Aansluitend benadrukte Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in haar speech dat de herinnering aan de slachtoffers niet verloren mag gaan. “Het typisch menselijke proberen vast te houden in onmenselijke omstandigheden. Als bamboe dat buigt maar niet breekt. Dat is dit jaar het thema van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië. Wij markeren ook vandaag dat moment, hier in de Tweede Kamer”, aldus Arib die aangaf dat de plaquette en het monument ook na de verbouwing van het Binnenhof een waardige plek in de Tweede Kamer zal krijgen waar nog meer bezoekers deze kunnen zien.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de 'Stichting Herdenking 15 augustus 1945' in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties een korte besloten herdenking bij de plaquette in de hal van Binnenhof 1a. De bronzen Indische plaquette werd in 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Op donderdag 15 augustus vindt bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking georganiseerd door Stichting Herdenking 1945 plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen. 


Deel dit item: