Staten-Generaal herdenken oorlogsslachtoffersDe Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal hebben zaterdag 4 mei 2019, Nationale Dodenherdenking, zoals elk jaar in het gebouw van de Tweede Kamer aan het Binnenhof stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij deden dat bij de Erelijst van Gevallenen, waarop 18.000 namen van militairen en verzetsmensen staan die in de oorlog zijn omgekomen.

De plechtigheid werd geopend door leerlingen van de Haagse Johan de Wittscholengroep die zelfgeschreven gedichten voorlazen. Daarna sprak Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Vervolgens legden achtereenvolgens de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib, een krans namens de Staten-Generaal, minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens de Ministerraad van het Koninkrijk, en de rector en een leerling van de Johan de Witscholengroep namens hun school.

Engelandspiel

Op weg naar de herdenking in Nieuwspoort stonden de Voorzitters stil bij de plaquette Englandspiel op het Binnenhof.

Nieuwspoortherdenking

In perscentrum Nieuwspoort vond daaropvolgend de herdenking plaats van de publicisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen voor het vrije woord. Daar hield Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol een toespraak.

Bij deze herdenking werden onder meer kransen gelegd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Parlementaire Persvereniging en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Herdenking in Amsterdam

In de avond van 4 mei zijn de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en een groot aantal Eerste en Tweede Kamerleden aanwezig bij de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.


Deel dit item: