Kunstwerk 100-jarige SGP voor Staten-GeneraalDe Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib en de Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol hebben donderdag in de Statenpassage van de Tweede Kamer een kunstwerk onthuld dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan aan de Staten-Generaal heeft geschonken. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer de SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van der Staaij, de SGP-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Peter Schalk en SGP-partijvoorzitter Maarten van Leeuwen. Een gelegenheidskoor zong drie coupletten uit het Wilhelmus.

Grotere versie foto

Het kunstwerk is gemaakt door Jan den Ouden en bestaat uit drie lagen glas. De achterste laag laat een portret van Willem van Oranje zien, de middelste laag twee coupletten van het Wilhelmus en de voorste laag de Nederlandse vlag. Het portret is samengesteld uit de handgeschreven namen van ruim 1100 Nederlanders. In haar speech bij de onthulling betrok Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib het kunstwerk op de geschiedenis van de SGP. Ze zei: "Misschien is het kunstwerk symbolisch voor uw ontwikkeling, de afgelopen 100 jaar. Standvastig op de boodschap. Maar speels in het uitdragen daarvan."

De SGP vierde op dinsdag 24 april 2018 haar 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan sprak de voorzitter van de SGP-fractie in de Eerste Kamer, Peter Schalk, kort in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

De SGP is na de voormalige Anti-Revolutionaire Partij (ARP), die ruim 101 jaar is geworden en in 1980 opging in het Christen-Democratisch Appèl (CDA), de oudste politieke partij van Nederland.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 2 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.