Minister-president Tunesië bezoekt Staten-GeneraalOp woensdag 25 april 2018 hebben de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, de minister-president van Tunesië, Youssef Chahed, ontvangen in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer. De premier werd vergezeld door een aantal ministers uit zijn kabinet, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken.

Premier Youssef Chahed van Tunesië geeft sinds 2016 leiding aan de regering van het land in Noord-Afrika en het bezoek aan Den Haag betrof zijn eerste bezoek aan Nederland. Vorige maand bezocht de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, Tunesië in navolging van premier Mark Rutte die het land al in 2016 aandeed.

De betrekkingen tussen Tunesië en Nederland zijn van oudsher hecht en goed. Tunesië heeft roerige jaren achter de rug, met de democratische transitie die is ingezet na het aftreden van president Ben Ali in 2011. Het land heeft daarbij te maken gehad met enkele grote terroristische aanslagen, zoals de aanslag op het toeristenresort nabij de stad Sousse en de aanval op het National Museum in Tunis in 2015.

Tijdens het gesprek met beide Kamervoorzitters werd uitgebreid gesproken over de recente politieke ontwikkelingen in Tunesië. Premier Chahed vertelde uitvoerig over de aanstaande regionale verkiezingen in Tunesië, die na diverse jaren van uitstel nu gepland staan voor de datum van 6 mei. Hiermee wordt een grote nieuwe stap gezet in het proces van de democratische transitie van het land. Hij gaf aan dat er met name ook grote betrokkenheid is van vrouwen en jonge mensen.

De Voorzitter van de Eerste Kamer ging in haar bijdrage in op de dreiging van terugkerende ISIS-strijders, een probleem dat in zowel Tunesië als Nederland speelt, zij het in een andere orde van grootte. Daarnaast werd gesproken over het handelsverdrag tussen Tunesië en de Europese Unie waarover al sinds 2015 wordt onderhandeld. Na economisch en financieel moeilijke jaren trekt de economie in Tunesië aan en neemt het toerisme weer toe. Tachtig procent van het buitenlands handelsverkeer van Tunesië speelt zich af met landen van de Europese Unie.

Na afloop van de ontmoeting met de Kamervoorzitters sprak minister-president Youssef Chahed met een delegatie uit de Tweede Kamer.


Deel dit item: