Kamervoorzitters bezoeken Caribisch deel KoninkrijkEerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol bezoekt samen met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib van zaterdag 6 tot en met vrijdag 12 januari 2018 de Caribische eilanden van het Koninkrijk. Zij bekijken de schade die orkanen Irma en Maria enkele maanden geleden hebben aangericht en informeren zich over de wederopbouw.

Schade orkaan Irma op Franse deel Sint-Maarten
Grotere versie foto

Wederopbouw Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba

De Kamervoorzitters begonnen hun werkbezoek op Sint-Maarten. Daar werden zij door Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams ontvangen. Met haar maakten de Kamervoorzitters een rondrit over het eiland om zo zelf de gevolgen van het natuurgeweld te zien. In de ochtend van 8 januari zijn Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib op Sint-Maarten. Dan bezoeken zij gouverneur Eugène Holiday en het Wit-Gele Kruis.

Na Sint-Maarten gaan de Kamervoorzitters naar Sint-Eustatius en Saba. Op 7 januari ontving waarnemend gezaghebber Julian Woodley de Nederlandse delegatie. De Kamervoorzitters ontmoetten die dag ook het bestuurscollege en de eilandraad van Sint-Eustatius. Daarna bekeken zij de verschillende wederopbouwlocaties op het eiland.

Op Saba worden Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib welkom geheten door gezaghebber Jonathan Johnson. Ook op Saba maken de voorzitters een rondrit over het eiland om te kijken wat de gevolgen zijn van de orkanen Irma en Maria. Zij spreken daarnaast met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Curaçao, Bonaire en Aruba

Naast Sint-Maarten, Saba en Eustatius doen de Kamervoorzitters ook Curaçao, Bonaire en Aruba aan. Op 10 januari zijn zij op Curaçao. Daar zien zij het getroffen havengebied en spreken ze onder andere gouverneur Lucille George-Wout.

De Kamervoorzitters sluiten hun bezoek af met rondritten over de eilanden Bonaire en Aruba. Op 11 januari ontvangt gezaghebber Edison Rijna van Bonaire de delegatie en op 12 januari spreken de Kamervoorzitters op Aruba gouverneur Alfonso Boekhoudt, Statenvoorzitter Juan Edberto Thijssen en de fractievoorzitters.

Verslag van het bezoek aan het Caribisch deel van het KoninkrijkPDF-document


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 9 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Schade orkaan Irma op Franse deel Sint-Maarten
Afbeelding 1 - Schade orkaan Irma op Franse deel Sint-Maarten