Staten-Generaal ontvangen Secretaris-Generaal VNDe Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal hebben op donderdag 21 december de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de heer António Guterres, ontvangen. Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, en Anne Flierman, Eerste Ondervoorzitter van de Eerste Kamer, verwelkomden de Secretaris-Generaal in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer

Secretaris-Generaal Guterres bezoekt Nederland om de sluitingsceremonie van het Joegoslaviëtribunaal bij te wonen. Dit tribunaal, dat sinds 1993 actief is geweest, werd opgericht om personen die worden verdacht van oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië begin jaren '90 te berechten. In de ruim 24 jaar van zijn bestaan werden 161 personen aangeklaagd, van wie er 90 ook daadwerkelijk werden veroordeeld.

Tijdens de ontmoeting in de Stadhouderskamer benadrukte de Secretaris-Generaal de bijzondere positie van Nederland met Den Haag als internationale stad van vrede en recht, en de derde VN-stad na New York en Genève. Hij bedankte het Nederlandse parlement voor de steun die het deze week heeft verleend aan de voortzetting van de vredesmissie van de VN in Mali, MINUSMA.

Op verzoek van Ondervoorzitter Flierman ging de Secretaris-Generaal in op de hervormingsagenda van de Verenigde Naties in de komende jaren. Het beleid van de Secretaris-Generaal is gericht op een meer geïntegreerde aanpak van activiteiten, minder fragmentatie, grotere transparantie, efficiency en verantwoording. Ook zet hij sterk in op het terugdringen van bureaucratie. In het gesprek werd ook stilgestaan bij het aanstaande lidmaatschap van Nederland van de VN-Veiligheidsraad. Het Koninkrijk der Nederlanden bekleedt in het jaar 2018 één van de niet-permanente zetels van de VN-Veiligheidsraad.

De heer Guterres, die afkomstig is uit Portugal, is bezig aan zijn eerste jaar als Secretaris-Generaal van de VN. Hij volgde begin januari 2017 de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op, die het ambt sinds 2007 had vervuld en in 2016 een bezoek bracht aan de Staten-Generaal. Eerder was de heer Guterres premier van Portugal en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN.

Secretaris-Generaal Guterres verblijft twee dagen in Nederland. Naast de ontmoeting met de Staten-Generaal en deelname aan de sluitingsceremonie van het Joegoslaviëtribunaal staan onder meer ontmoetingen met de Koning en Koningin Máxima en met Minister-President Rutte op het programma. Ook is de Secretaris-Generaal gast in  het tv-programma College Tour.


Deel dit item: