Koning onthult eremonument voor gevallenen na Tweede WereldoorlogKoning Willem-Alexander heeft op Veteranendag, zaterdag 25 juni 2016, een nieuw monument onthuld in het gebouw van de Tweede Kamer. Dit eremonument van de Staten-Generaal is bedoeld voor Nederlanders die om het leven zijn gekomen tijdens missies en oorlogen ná de Tweede Wereldoorlog.

Het Nederlandse parlement (Eerste en Tweede Kamer) toont met dit monument zijn waardering en erkenning voor de militairen die ons land na 1945 hebben gediend, vaak onder uitdagende en moeilijke omstandigheden, en daarbij hun leven hebben gewaagd en verloren. Koning Willem-Alexander onthulde het monument samen met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol.

'Bouwen aan vrijheid van anderen'

In haar speechPDF-document noemde Tweede Kamervoorzitter Arib het monument een symbool voor een groot verdriet, maar ook voor hoop. "Want in Nederland zijn er mensen die, in alle vrijheid, een deel van hun autonomie opgeven, met alle risico's van dien, om te bouwen aan de vrijheid van anderen."

Circa 6.400 militairen

Het nieuwe monument, de 'Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog', heeft een plek gekregen in de hal bij ingang Binnenhof 1A. Op een beeldscherm zijn de namen doorzoekbaar van 6432 militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarnaast bevat het monument informatie over de oorlogen en missies waarin zij hebben gediend. Tegelijk met de onthulling van het monument is een website live gegaan met alle namen: www.lijstvangevallenen.nl 

Aanleiding voor nieuw monument

De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal spelen een belangrijke rol bij het besluit van de regering om een bijdrage te leveren in oorlogsgebieden en aan vredesmissies, zowel in het verleden als in het heden. Het Nederlandse parlement is zich bewust van de mogelijke gevolgen voor de uitgezonden militairen, politiefunctionarissen en civiele functionarissen en voor hun thuisfront.

De hal van Binnenhof 1A is de locatie voor herdenkingen, zoals op 4 mei. Voor de Nederlandse slachtoffers bij oorlogen en vredesmissies ná de Tweede Wereldoorlog was er nog geen monument. De twee andere monumenten in de hal van Binnenhof 1A zijn:

  • De 'Erelijst van Gevallenen 1940-1945', een boek en beeldscherm met namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als militair of verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen. Bij deze erelijst hoort een website met alle namen.
  • De 'Indische Plaquette', ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Veteranendag

De Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer waren op zaterdag 25 juni 2016 ook aanwezig bij de viering van de twaalfde Nederlandse Veteranendag in Den Haag. De jaarlijkse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen, en moet het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen vergroten.


Deel dit item: