Staten-Generaal ontvangen Nederlandse ambassadeursDe Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, ontvingen op woensdag 30 maart 2016 de Nederlandse ambassadeurs die werkzaam zijn in het buitenland. De ontvangst vond plaats in het kader van de jaarlijkse ambassadeursconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de ochtend spraken de ambassadeurs met Eerste en Tweede Kamerleden over de Nederlandse positie in de internationale gemeenschap en actuele ontwikkelingen in het buitenlands beleid van Nederland.

Grotere versie foto

De gesprekken met Kamerleden waren in vijf themasessies onderverdeeld:

Sessie 1: migratie, asiel, vluchtelingencrisis

Sessie 2: SDG's en handelspolitiek

Sessie 3: Strijd tegen ISIS

Sessie 4: Koninkrijksrelaties en economische samenwerking met Latijns Amerika

Sessie 5: EU-voorzitterschap: o.a. Brexit, rechtsstatelijkheid binnen EU

Tweede Kamervoorzitter Arib stelde dat de grote maatschappelijke problemen waar de wereld mee wordt geconfronteerd alleen kunnen worden opgelost als we de verbinding zoeken. Dat geldt niet alleen voor de Tweede Kamer en nationale parlementen, maar ook voor ambassadeurs. “Het zoeken naar verbinding, dat is eigenlijk de kern van uw werk. U bent een belangrijke liaison tussen Nederland en al die andere landen waarmee we samenwerken; eigenlijk onze oren en ogen in het buitenland.”

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol onderstreepte in haar toespraak het grote belang van een sterk, wijdvertakt diplomatiek netwerk. Door het persoonlijk contact dat ambassadeurs hebben met lokale instanties en bevolking, kunnen zij de duiding geven die de Nederlandse politiek nodig heeft om realistische, goed geïnformeerde beslissingen te maken. De Voorzitter stelde dat ambassadeurs er telkens in slagen om in korte tijd veel kennis en deskundigheid te vergaren over het land waarin zij gestationeerd zijn. Parlementariërs doen daar hun voordeel mee. Broekers-Knol: "Wij kunnen niet zonder u."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 2 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.