Parlementsvoorzitter Oekraïne spreekt met leden Staten-GeneraalDe Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer, Anne Flierman, hebben woensdag 2 maart in de Tweede Kamer namens de Staten-Generaal de voorzitter van het parlement van Oekraïne, Volodymyr Groysman, ontvangen. De Oekraïense parlementsvoorzitter had daarna een besloten gesprek met leden van de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken van de beide Kamers, te weten: Anne Mulder, Harry van Bommel, Michiel Servaes, Pieter Omtzigt, Marit Maij, Norbert Klein, Raymond Knops, Raymond de Roon en Sjoerd Sjoerdsma (allen Tweede Kamer) en Thom de Graaf, Herman Schaper en Martin van Rooijen (allen Eerste Kamer). Gespreksonderwerpen waren onder meer het raadgevend referendum in Nederland op 6 april over het EU-associatieverdrag met Oekraïne, de huidige politieke situatie in de Oekraïne en het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Het was het eerste bezoek van Groysman aan Nederland. Hij had in het kader daarvan ook een gesprek met minister-president Mark Rutte. Voorafgaand aan zijn bezoek aan Nederland bezocht de Oekraïense parlementsvoorzitter het Europees Parlement in Brussel.

Groysman is sinds 27 november 2014 Voorzitter van het Oekraïense parlement, de Verkhovna Rada. Daarvoor was hij onder meer in 2014 negen maanden minister in het kabinet-Jatsenjoek.


Deel dit item: