Bezoek Oekraïense president Porosjenko aan Staten-GeneraalVandaag bezocht de Oekraïense president Petro Porosjenko de Staten-Generaal. De president werd in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, en Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer. Daarna vond een gesprek plaats waaraan ook deelnamen de Eerste Kamerleden Nico Schrijver en Herman Schaper en de Tweede Kamerleden Han ten Broeke, Michiel Servaes, Kees Verhoeven, Pieter Omtzigt, Harry van Bommel en Raymond de Roon. De Oekraïense president was op werkbezoek in Nederland en had daarbij ook een ontmoeting met Zijne Majesteit Koning Willem Alexander en met minister-president Mark Rutte.

De Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol stond in haar openingstoespraak stil bij de fragiele veiligheidssituatie in Oekraïne, de verdere ontwikkeling van het land en het raadgevende referendum dat op 6 april 2016 in Nederland wordt gehouden over het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De Eerste Kamervoorzitter sloot af met de woorden: "It is vital that the international community stays committed to - and stands united with - Ukraine."

President Porosjenko feliciteerde de Staten-Generaal met haar tweehonderdjarige bestaan dit jaar. Hij zei het daarnaast een eer te vinden voor het eerst het Nederlandse parlement te mogen bezoeken. Over het hierboven genoemde Associatieverdrag zei de president het niet te zien als een voorbode voor EU-lidmaatschap. Het draait voor Oekraïne om vrijheid, verdere economische opening, democratie en mensenrechten, aldus Porosjenko. De president beseft dat hiervoor hervormingen blijvend nodig zullen zijn. Wel erkende hij dat het moeilijk is te hervormen wanneer je in oorlog bent, zoals Oekraïne dat nu is. Oekraïne heeft tot nu toe ongeveer achtduizend mensen verloren aan de oorlog en er zijn momenteel zo'n anderhalf miljoen ontheemden (Internally Displaced Persons ) in Oekraïne. Ten aanzien van de ramp met de MH17 sprak hij over de verbondenheid tussen de Oekraïense en de Nederlandse bevolking, verwijzend naar de bloemenzee die enkele dagen na de ramp voor de Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev lag.

De Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg sprak het slotwoord uit. Daarin stond zij nogmaals stil bij de ramp met vlucht MH17, en de stappen die zijn en worden gezet: “We have joined forces in the diplomatic efforts to bring the perpetrators to justice, an obligation we have to the victims and their loved ones.”President Porosjenko sloot het gesprek af door te zeggen dat hij "a unique atmosphere of friendship and trust" ervaarde tijdens zijn bezoek aan Nederland.

President Porosjenko werd na afloop van het gesprek door de beide Kamervoorzitters rondgeleid door de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer.


Deel dit item: