Tentoonstelling 200 jaar Eerste en Tweede Kamer geopendOp dinsdag 6 oktober 2015 hebben de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, een bijzondere tentoonstelling geopend over het Nederlandse parlement, zijn geschiedenis en zijn rol in de samenleving. De tentoonstelling heet 'Het geheele Nederlandsche volk, 200 jaar Eerste en Tweede Kamer', een verwijzing naar een tekst uit de Grondwet van 1815.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg blikte terug op twee eeuwen parlementaire geschiedenis en zag een doorgaande lijn: de Kamers blijken in staat om de buitenwereld naar binnen te halen. “Ons systeem van evenredige vertegenwoordiging maakt dat alle stemmen die klinken in de samenleving, een plek krijgen in de politieke arena. Wat hetzelfde is gebleven, is dat we praten over wat er leeft op straat. Over wat mensen bezig houdt, welke kansen en bedreigingen ze zien. Dat is de kern van ons parlementaire stelsel, al twee eeuwen lang.”

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol stipte in haar speech een paar thema’s van de tentoonstelling aan. Het thema ‘mensenwerk’ gaat bijvoorbeeld niet alleen om de Kamerleden, maar ook om de medewerkers die sinds 1815 beide Kamers ondersteunen. Een ander thema dat de Eerste Kamervoorzitter noemde is ‘openbaarheid’. De tentoonstelling laat bijvoorbeeld zien wanneer de eerste camera's in de vergaderzalen verschenen. Ook de gebouwen aan het binnenhof en de ceremoniële functie van de Staten-Generaal worden belicht.

De tentoonstelling is deels interactief en bestaat uit meerdere zuilen. Een deel van de zuilen staat in het Tweede Kamergebouw en een ander deel buiten op en rondom het Binnenhof. De tentoonstelling is tot en met april 2016 te bezichtigen in de Tweede Kamer.


Deel dit item: