Op dinsdag 6 oktober 2015 bracht President Paul Kagame van de Republiek Rwanda een bezoek aan de Staten-Generaal. Hij werd in de Eerste Kamer ontvangen door de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. De President werd vergezeld door de Rwandese Minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking Louise Mushikiwabo.

Tijdens de ontmoeting werd gesproken over de ontwikkeling van Rwanda. Sinds de genocide, nu 21 jaar geleden, heeft het land zich sterk ontwikkeld. Daarover zei Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol: "Rwanda still copes with the aftermath of the genocide on a daily basis. Towards this background, it is inspiring to see how Rwanda has developed these past 21 years. It takes a lot of courage and hard work to not become a hostage of history, but a victor of prosperity."

De President gaf aan dat het zaak is de ontwikkeling van Rwanda verder te bestendigen door het bouwen aan een verantwoordelijk governance framework. Daarmee doelde hij onder andere op de verdere ontwikkeling van overheidsinstituties en de rechterlijke macht. 

Daarnaast is het investeren in de jonge mensen van Rwanda - 42% van de Rwandese bevolking is onder de 20 jaar; 71% onder de 30 - een belangrijk speerpunt van de President. Daarmee vindt er, demografisch gezien, een soort vernieuwing plaats in Rwanda. Om dat in goede banen te leiden, wordt momenteel 14% van het Bruto Binnenlands Product uitgegeven aan onderwijs. Behalve goed onderwijs, streeft de President naar duurzame stabiliteit, een gezonde economie en verdere regionale integratie.

Over de samenwerking met Nederland zei President Kagame dat Nederland na de genocide direct hielp met de ontwikkeling van het land. De President noemde de samenwerking tussen Rwanda en Nederland een "meaningful partnership".

Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg merkte in het gesprek op dat Rwanda op economisch terrein hard aan de weg timmert. "Rwanda today is a stable country with high economic growth rates. A country that is very determined to move forward and become less dependent on foreign aid."


Deel dit item: