'Voor het Geheele Nederlandsche Volk, 200 jaar Eerste en Tweede Kamer'Op dinsdag 6 oktober 2015 openen de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, een bijzondere tentoonstelling over het Nederlandse parlement; zijn geschiedenis en zijn rol in de samenleving: 'De Staten-Generaal vertegenwoordigen het geheele Nederlandsche volk, 200 jaar Eerste en Tweede Kamer'.

Het Binnenhof vormt het middelpunt van het parlementaire werk: in de grotendeels eeuwenoude gebouwen voeren Kamerleden en medewerkers al die tijd bijna al hun dagelijkse en hun ceremoniële taken uit. De tentoonstelling geeft een beeld over bijzondere aspecten van 200 jaar Eerste en Tweede Kamer. Wat voor mensen hebben er in en voor de Kamers gewerkt? Waarom zijn de Kamers altijd op het Binnenhof gevestigd gebleven? Wanneer kwamen er camera's in de zaal? En voor wie rollen de Staten-Generaal de rode loper uit?

De tentoonstelling is deels interactief en bestaat uit meerdere zuilen. Een deel van de zuilen staat in het Tweede Kamergebouw en een ander deel buiten op en rondom het Binnenhof. De tentoonstelling is tot en met april 2016 te bezichtigen.

Viering 200 jaar Staten-Generaal

De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal organiseren gezamenlijk een groot aantal activiteiten om het 200-jarig bestaan te vieren. Op 9 en 10 oktober zijn er op en rond het Binnenhof open dagen voor het publiek. Het formele hoogtepunt van de viering is een bijzondere Verenigde Vergadering van beide Kamers op vrijdag 16 oktober 2015  in de Ridderzaal. De activiteiten lopen door tot de zomer van 2016.

Alle informatie over de viering van 200 jaar Eerste en Tweede Kamer is te vinden op: www.200jaarstaten-generaal.nl . Voor mobiele apparaten is alle informatie beschikbaar via een app: 200 jaar Staten-Generaal.


Deel dit item: