De Eerste en Tweede Kamer houden Open Huis op 9 en 10 oktoberDe Eerste en Tweede Kamer bestaan dit jaar 200 jaar. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober wordt dit gevierd met twee dagen Open Huis. Op deze dagen nodigen de Eerste en Tweede Kamer iedereen uit om mee te vieren. Er is voor ieder wat wils: rondleidingen in de historische gebouwen, lezingen, debatten, meet & greets met Kamerleden, toneelstukken, historische figuren, historische feiten op een rij, een speurtocht voor de kinderen en vooral een feestelijke sfeer met veel muzikale optredens onder andere door conservatoriumstudenten.

Het Open Huis wordt vrijdag 9 oktober om 14.00 uur officieel geopend door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Dat gebeurt op het Plein, dat voor die dagen speciaal het Statenplein zal heten. Elk half uur start van daaruit een rondwandeling over het Binnenhof en bezichtiging van de historische gebouwen van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Ridderzaal.

Tijdens deze rondwandeling zijn de gebouwen te bewonderen. De wandeling gaat bijvoorbeeld midden door de Ridderzaal, het decor van de Verenigde Vergaderingen van de Staten-Generaal, waarvan Prinsjesdag de bekendste is. Op 16 oktober 2015 is natuurlijk de bijzondere Verenigde Vergadering, waarin de eerste Verenigde Vergadering op 16 oktober 1815 wordt herdacht. Maar ook de plenaire zaal van de Eerste Kamer uit 1666 en de historische delen en de nieuwbouw van de Tweede Kamer uit 1992. De rondwandeling wordt afgesloten met een speciale act op de Hofplaats.

Aanmelden voor een gratis toegangskaart:

Het Statenplein is vrij toegankelijk, maar voor de rondwandelingen is een toegangskaart nodig. Die is gratis te bestellen via internet. Op de dagen zelf zijn er ook nog kaarten te halen op het Statenplein. Op het Statenplein zijn meerdere tenten, waarin mensen in debat kunnen gaan met Eerste en Tweede Kamerleden, of bijvoorbeeld een kijkje kunnen nemen in de minibios met historisch filmmateriaal over het parlement.

Aanmelden kan via: http://www.200jaarstaten-generaal.nl/#!/programma/open-huis

Programma:

Het Open Huis is een activiteit uit een hele reeks activiteiten ter viering van het 200-jarig bestaan van het huidige parlement. De Eerste en Tweede Kamer organiseren een grote diversiteit aan activiteiten gedurende een jaar, zodat zoveel mogelijk mensen in staat zijn op hun eigen manier mee te vieren dat de Eerste en Tweede Kamer 200 jaar bestaan, want de volksvertegenwoordiging is van iedereen, voor iedereen.

Kalender:

6 oktober: opening tentoonstelling voor het geheele Nederlandsche volk

9 oktober: presentatie jubileumboeken Eerste en Tweede Kamer

9 en 10 oktober: Open Huis

14 oktober: Opening nieuwbouw Tweede Kamer in Madurodam

16 oktober: Verenigde Vergadering

De Verenigde Vergadering zal live te volgen zijn via de livestream op www.staten-generaal.nl.

Eind oktober: speciale rondleidingen in de Tweede Kamer van start

En er is nog meer... Kijk voor een totaal overzicht van de activiteiten op www.200jaarstaten-generaal.nl


Deel dit item: