Verenigde Vergadering Prinsjesdag 2015Dinsdag 15 september 2015 houden de Staten-Generaal in de Ridderzaal hun traditionele Verenigde Vergadering op Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander zal de Troonrede voor de derde keer uitspreken. De NOS doet hiervan live verslag. 

Eerste Kamer en Tweede Kamer gezamenlijk bijeen

In een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal zijn in elk geval leden van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer aanwezig. Op Prinsjesdag zitten ook de leden van de Rijksministerraad, de Raad van State en andere genodigden in de Ridderzaal. Verder zijn er plaatsen voor de pers en voor burgers, bijvoorbeeld vanuit alle provincies.

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol is Voorzitter van de Verenigde Vergadering. Zij opent de vergadering met de woorden: "De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, als bedoeld in artikel 65 van de Grondwet, is geopend." Daarna stelt zij een commissie van in- en uitgeleide in van zes leden die de Koning en de andere leden van het Koninklijk Huis bij binnenkomst ontvangt. Die commissie staat onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.

Troonrede

Koning Willem-Alexander rijdt op Prinsjesdag in de Gouden Koets naar het Binnenhof. Hij arriveert daar om 13.15 uur. Vervolgens leest hij in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal als staatshoofd de troonrede voor. Die behelst de plannen van de regering voor het volgend jaar en is door het kabinet voorbereid.


Deel dit item: