Opening Toekomstwijzer 200 jaar Eerste en Tweede KamerOp donderdag 3 september heeft Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol in de Tweede Kamer de ToekomstWijzer geopend. Deze wijzer, die uit manshoge panelen bestaat, is speciaal gemaakt voor de grote aantallen scholieren die via ProDemos de Tweede Kamer bezoeken.De ToekomstWijzer is ontwikkeld als een van de vele activiteiten rond de viering van 200 jaar Staten-Generaal. Hij staat in de maanden september en oktober in de Statenpassage, de centrale hal van de Tweede Kamer.

Opening Toekomstwijzer
Grotere versie foto

Hoe zouden de Staten-Generaal eruit moeten zien in de toekomst? Als onderdeel van de rondleiding van ProDemos kunnen scholieren  met rode en groene stickers aangeven of ze het eens of oneens zijn met stellingen als: ‘Burgers moeten wetsvoorstellen kunnen indienen’ of ‘Het lidmaatschap van de Eerste Kamer moet een fulltimebaan worden’.

Nadat ze hun stemformulier in de speciale stembus hebben gedeponeerd, krijgen de scholieren hun persoonlijke uitslag meteen terug op een soort kassabon. Deze uitslag laat zien welk toekomstscenario zij kiezen. Blijft alles bij hetzelfde of komt er bijvoorbeeld meer directe democratie? Door de kleur van de stickers bij elke stelling, rood of groen, kan bovendien iedereen in de Statenpassage zien hoe scholieren denken over de politiek.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Opening Toekomstwijzer
Afbeelding 1 - Opening Toekomstwijzer