Staten-Generaal ontvingen delegatie Canadese parlementariërsDe Staten-Generaal ontvingen dinsdag 14 april 2015 een delegatie van Canadese parlementariërs. Het bezoek van de Canadese delegatie aan Nederland vond plaats in het kader van de Canada-Europe Parliamentary Association. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol ontving de delegatie namens de Staten-Generaal in het gebouw van de Eerste Kamer. 

Grotere versie foto

Tijdens het gesprek werd stilgestaan bij de bijzondere band tussen de twee landen, met name door de bevrijding van Nederland door het Canadese leger in 1945 en de band van het Nederlandse Koningshuis met Canada. Onderwerp van gesprek was voorts de werking van het bicamerale stelsel in beide landen. De bevoegdheden en de rol van de beide Senaten vertonen overeenkomsten, zo wordt de Canadese Senaat een Kamer van sober secound thought genoemd, en de Nederlandse Eerste Kamer als Chambre de réflexion getypeerd. Er zijn echter ook verschillen, de Canadese Senaat kan bijvoorbeeld amendementen voorstellen bij wetsvoorstellen, daar waar de Eerste Kamer dat niet kan. Ook zijn er in Canada leeftijdsrestricties voor senatoren. 

De delegatie bestond uit de volgende personen:

Mr. David Tilson, M.P., Chair of the Association (CPC)

Hon. Percy Downe, Senator (LPC)

Hon. Michel Rivard, Senator (CPC)

Mr. Corneliu Chisu, M.P. (CPC)

Mr. Don Davies, M.P. (NDP)

Mrs. Marie-Claude Morin, M.P. (NDP)

H.E. Mr. James Lambert, Ambassador of Canada to the Netherlands

Mr. Marcel Louwman, Cultural and Political Advocacy Officer, Embassy of Canada

Ms. Guyanne Desforges, Association Secretary

De ontmoeting werd afgesloten met een kort bezoek aan de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Op woensdag 15 april heeft de delegatie ook een ontmoeting met Kamerleden van beide Kamers.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 4 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.