Verenigde Vergadering 16 september 2014Op dinsdag 16 september 2014 heeft Koning Willem-Alexander voor de tweede maal de Troonrede uitgesproken in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Aanwezig waren onder andere de leden van de Eerste en Tweede Kamer, het kabinet, de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, leden van de Hoge Colleges van Staat, leden van de Hoge Raad der Nederlanden, Commissarissen van de Koning en de leden van het corps diplomatique (Ambassadeurs). Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol zat de Verenigde Vergadering voor. De commissie van in- en uitgeleide stond onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en bestond verder uit Fred de Graaf, Nanneke Quik-Schuijt, Eddy van Hijum, Han ten Broeke en Roos Vermeij.

Aan het begin van de Verenigde Vergadering memoreerde Ankie Broekers-Knol dat 200 jaar geleden de Soeverein Vorst Willem I de eerste vergadering van de Staten-Generaal opende. Broekers-Knol: "200 jaar geleden, op 2 mei 1814, opende de Souverein Vorst der Verenigde Nederlanden, Willem Frederik, uit het Huis van Oranje-Nassau, in de Trêveszaal aan het Binnenhof in Den Haag met een 'Plegtige Aanspraak' de eerste vergadering van de Staten-Generaal onder de Grondwet die op 29 maart 1814 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam was bekrachtigd. In 1815 werd Willem Frederik onder de herziene Grondwet Koning Willem I (de eerste) van het Koninkrijk der Nederlanden. De toespraak van 2 mei 1814 was de eerste troonrede in de Staten-Generaal en vestigde de staatkundige traditie zoals wij die tot op heden kennen."

Broekers-Knol stond daarnaast in het bijzonder stil bij de lege plek in de Ridderzaal als gevolg van het overlijden van senator Willem Witteveen, die met zijn vrouw en dochter is omgekomen bij de ramp met vlucht MH17.

Bloemen en muzikale omlijsting

De muziek in de Ridderzaal werd verzorgd door het Residentie Orkest. Nadat de Troonrede was uitgesproken werden een aantal delen van de 5-stemmige blazerstukken van Johann Pezel gespeeld. De traditionele bloemdecoraties in de Ridderzaal werden verzorgd door Scheveningse bloemist Ton Verzijl, chrysantenkweker Ronald Olsthoorn uit de Lier en rozenkweker Wesley Meijer uit Delfgauw. Dit jaar werden er ruim 3.000 pluischrysanten en grootbloemige rozen in de bloemversieringen verwerkt.

Livestream Ridderzaal

De NOS maakte het dit jaar voor het de tweede keer mogelijk voor kijkers om via internet de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in zijn geheel te volgen en alsof men daadwerkelijk in de Ridderzaal zit. Een speciale 360 graden-camera die tussen de aanwezigen stond, maakte continu beelden van vrijwel de gehele Ridderzaal tijdens de vergadering.


Deel dit item: