Oostenrijkse parlementsvoorzitter Barbara Prammer overledenOp 2 augustus 2014 is in Wenen op 61-jarige leeftijd de Voorzitter van de Oostenrijkse 'Nationalrat', het lagerhuis van het Oostenrijkse parlement, mevrouw Barbara Prammer overleden. Nadat zij van 1997 tot 2000 minister voor vrouwenaangelegenheden en consumentenbescherming was geweest, werd zij parlementslid voor de Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ). In 2004 werd zij vicevoorzitter van de Nationalrat en in 2006 werd zij tot Voorzitter gekozen. Zij was de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter van Oostenrijk.

Na verkiezingen in 2008 en 2013 werd zij met grote meerderheid van stemmen herkozen als Voorzitter. Zij was thans een van de langstzittende parlementsvoorzitters in de Europese Unie en genoot groot gezag in de Speakers Conferences van de nationale parlementen van de EU. Op haar initiatief vond in 2008 een vergadering van vrouwelijke parlementsvoorzitters in de EU plaats. Daaraan namen ook de toenmalige Voorzitters van de Eerste Kamer en Tweede Kamer,Yvonne Timmerman-Buck en Gerdi Verbeet, deel.

Eind 2013 maakte Barbara Prammer bekend dat zij aan de ziekte kanker leed. Zij zette haar werkzaamheden als parlementsvoorzitter voort. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, heeft op 7 augustus 2014 in de Ambassade van Oostenrijk in Den Haag het condoleanceregister getekend. De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft namens de Kamer een condoleancebrief gestuurd en zal het condoleanceregister op 14 augustus tekenen.


Deel dit item: