Historisch bezoek President van China aan het Nederlandse ParlementDe President van de Volksrepubliek China, Xi Jinping, heeft in het kader van zijn staatsbezoek aan Nederland op 24 maart 2014 een bezoek gebracht aan het Nederlandse Parlement, de Staten-Generaal. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg ontvingen de President en zijn gezelschap om 10.00 uur bij het gebouw van de Eerste Kamer. In het gezelschap van de President bevonden zich onder meer Wang Huning, hoofd van het politiek bureau van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Volksrepubliek China (CPC), Li Zhanshu, hoofd van het algemeen bureau van het Centraal Comité van de CPC, de Staatsraad Yang Jiechi, Xu Shaoshi, minister van Nationale Ontwikkeling en de Hervormingscommissie (NDRC) en Gao Hucheng, minister van Handel.

Na een fotomoment in de Hall van de Eerste Kamer maakte de President kennis met de overige leden van de Nederlandse parlementaire delegatie, senator Frank van Kappen, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, senator René van der Linden en senator Nico Schrijver, en de Tweede Kamerleden Angelien Eijsink, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, en Ard van der Steur. De ontmoeting vond vervolgens plaats in de Handelingenkamer.

In haar welkomsttoespraak noemde Kamervoorzitter Ankie Broekers het bezoek van de President aan Nederland uniek. ‘Het is het eerste bezoek van de President van de Volksrepubliek China aan Nederland. Tegelijkertijd is Nederland het eerste land in Europa dat u aandoet sinds uw aantreden als President vorig jaar.' Daarnaast benadrukte de Voorzitter de goede bilaterale betrekkingen tussen de beide landen, op handelsgebied, maar ook op het gebied van recht en cultuur. Er vindt veel kennisuitwisseling plaats. Ook sprak zij over internationale vrede en veiligheid, mede in het kader van de Nuclear Security Summit - die deze dagen wordt gehouden in Den Haag - en de Chinees-Nederlandse samenwerking in Mali.

De President van de Volksrepubliek China begon zijn toespraak met het Chinese gezegde dat 'vrouwen de halve hemel dragen', duidend op de twee vrouwelijke Kamervoorzitters. Als het gaat om de Chinees-Nederlandse betrekkingen ziet hij een 'open en pragmatisch partnerschap' voor zich. Hij zei over Nederland dat dit voor China de poort naar Europa is en een brug slaat tussen Oost en West. Beide landen hebben volgens de President zelfde belangen als het bijvoorbeeld gaat om industrialisatie, verstedelijking en innovatie. President Xi noemde het Nederlandse product 'Delfts Blauw' - dat zijn oorsprong vindt in het Chinese porselein, maar hier verder tot ontwikkeling is gebracht - en hij prees ons land om zijn tulpen en het hoge niveau van land- en tuinbouw. Hij rondde af met het benadrukken van het belang van parlementaire uitwisseling tussen Nederland en de Volksrepubliek China. De Voorzitter van de Tweede Kamer refereerde in haar toespraak onder meer aan het bezoek dat een brede Tweede Kamerdelegatie in 2013 aan Beijing en Shanghai heeft gebracht.

Na deze ontmoeting begaf het gezelschap zich naar de plenaire zaal van de Eerste Kamer waar de President het gastenboek tekende.


Deel dit item: