Historisch bezoek Koning der Belgen aan Staten-GeneraalVoor het eerst in de geschiedenis heeft een Koning van België een bezoek gebracht aan de Staten-Generaal, het parlement van Nederland. Koning Filip en Koningin Mathilde brengen vandaag een kort kennismakingsbezoek aan Nederland. Na het bezoek aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Paleis Noordeinde begaven zij zich naar het Binnenhof. Bij het gebouw van de Eerste Kamer werden de Koning en de Koningin ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Koning Filip en Koningin Mathilde werden vergezeld door de Eerste Minister van België Elio di Rupo en de Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Ontvangst Koning en Koningin door Voorzitters Eerste en Tweede Kamer
Grotere versie foto

In haar welkomsttoespraak wenste Ankie Broekers-Knol de Koning geluk met de aanvang van zijn Koningschap. Zij onderstreepte het historisch karakter van het bezoek aan de Staten-Generaal: "Wij zijn zeer verheugd u bij uw eerste bezoek aan Nederland als Koning der Belgen hier in de Staten-Generaal te mogen ontvangen. Mijn collega en ik beseffen dat wij een historisch moment beleven. Niet eerder bracht de Koning van België een bezoek aan het Nederlandse parlement."

De Kamervoorzitter ging ook in op de 'Belgische' wortels van de Eerste Kamer. Op aandringen van de adel uit de zuidelijke Nederlanden werd in de Grondwet van 1815 een bicameraal parlement gecreëerd. Na het gesprek gingen de koninklijke gasten naar de plenaire zaal van de Eerste Kamer waar Ankie Broekers de Koning en de Koningin een uiteenzetting gaf van de geschiedenis van de oudste parlementaire vergaderzaal van Europa.

Beide Kamervoorzitters begeleidden het koningspaar na het bezoek aan het parlement naar de ingang van het ministerie van Algemene Zaken waar zij werden opgewacht door Minister-President Rutte.

Zie ook:


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 12 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Ontvangst Koning en Koningin door Voorzitters Eerste en Tweede Kamer
Afbeelding 1 - Ontvangst Koning en Koningin door Voorzitters Eerste en Tweede Kamer