Staten-Generaal organiseren bijeenkomsten met getroffen veteranenDe Staten-Generaal ontvangen op vrijdag 8 en zaterdag 9 november 2013 in drie bijeenkomsten veteranen die gewond zijn geraakt tijdens missies of hier psychische klachten aan hebben overgehouden. Hiermee wil de volksvertegenwoordiging haar waardering en erkenning laten blijken voor wat deze Nederlandse militairen voor Nederland en voor de veiligheid van burgers hebben gedaan. De ontmoeting vindt plaats op initiatief van enkele Kamerleden, mede naar aanleiding van een verzoek van getroffen veteranen die graag in gesprek wilden gaan met parlementariërs.

Er is sprake van een bijzondere verbondenheid tussen de Staten-Generaal en militairen in missies: het parlement beslist immers uiteindelijk over uitzending van deze militairen. De Staten-Generaal willen daarom juist voor militairen die in missies gewond zijn geraakt of daaraan psychische schade hebben opgelopen, een bijzondere ontmoeting organiseren. Voor alle veteranen is er al de jaarlijkse Nationale Veteranendag.

De getroffen veteranen worden in het gebouw van de Tweede Kamer toegesproken door de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, en door de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp zullen bijeenkomsten bijwonen. Naast dat er gelegenheid is om hun ervaringen te delen met Eerste en Tweede Kamerleden en van gedachten te wisselen over de rol van het parlement bij het uitzenden van militairen, krijgen de veteranen de gelegenheid om de parlementsgebouwen te bezichtigen.

Behalve de voorzitters van de Defensiecommissie in Eerste Kamer, Frank van Kappen, en Tweede Kamer, Han ten Broeke, zullen ook andere Kamerleden deelnemen aan de ontmoeting met de getroffen veteranen.

De ontmoeting wordt vanwege de grote belangstelling gespreid over twee dagen met een identiek programma: een ochtendbijeenkomst op vrijdag 8 november en een ochtend- en middagbijeenkomst op zaterdag 9 november. Inclusief begeleiders hebben zich zo'n 1400 mensen aangemeld.


Deel dit item: