President Peres van Israël spreekt leden van Eerste Kamer en Tweede Kamer toeDe Staten-Generaal ontvingen op dinsdag 1 oktober 2013 de Israëlische president Shimon Peres. De ontvangst was onderdeel van een driedaags officieel bezoek van de president aan Nederland. De 90-jarige Peres werd welkom geheten door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Aansluitend hield hij in de plenaire zaal van de Eerste Kamer een toespraak voor leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer.

Grotere versie foto

In zijn speech sprak Peres de hoop uit dat de landen in het Midden Oosten een nieuwe tijd zouden kunnen omarmen. Armoede, honger en scepticisme zouden tot het verleden kunnen gaan behoren met de bevordering van de kenniseconomie. "Kennis en wetenschap zijn belangrijker dan land". De president illustreerde deze uitspraak met een verwijzing naar de wonderlijke manier waarop Nederland land uit water heeft weten te maken. De Israëliërs creëerden op hun beurt vruchtbaar land uit woestijngrond.

Ook sprak het Israëlische staatshoofd over de ontwikkelingen in het Midden Oosten. Naast gebeurtenissen die pessimistisch stemmen, zoals de opkomst van terroristische groeperingen, zei hij ook vele hoopvolle ontwikkelingen waar te nemen. Hij noemde het groeiende gebruik van internet en de manier waarop dit de welwillende jeugd, nu nog ongeorganiseerd, zou kunnen helpen hun roep om democratie te versterken. Nederland ontving lof van de president als een democratisch land waar men niet alleen het recht heeft om gelijk te zijn, maar tevens kon rekenen op het recht verschillend te zijn. Peres sprak de hoop uit dat de jeugdige bevolking in het Midden Oosten groots durft te dromen en dat hun grootste droom, die van vrede, zo spoedig mogelijk uit zou komen.

Na de speech van de president volgde een discussie met Kamerleden. Verschillende onderwerpen passeerden de revue, waaronder het Israëlische nederzettingenbeleid, de Israëlische visie op de situatie in Syrië en de manier waarop demografische ontwikkelingen een rol spelen in het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnse bevolking.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 7 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.