Staten-Generaal overleggen van 14 tot en met 17 juni met parlementaire delegaties uit Caribische RijksdelenVan 14 tot en met 17 juni vindt op het Binnenhof een ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de parlementen van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het is voor de eerste keer dat de parlementaire delegaties elkaar treffen sinds Curaçao en Sint Maarten in oktober 2010 de status van onafhankelijk land kregen binnen het Koninkrijk. Bij die gelegenheid werden de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba in het Nederlandse staatsbestel geïntegreerd.  

Grotere versie foto

De vier delegaties worden op dinsdag 14 juni in plenaire vergaderzaal van de Senaat welkom geheten door Senator Klaas de Vries, fungerend Ondervoorzitter van de Eerste Kamer. Aansluitend houden de delegatieleiders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een korte toespraak, waarna het overleg start.

Na de lunch, aangeboden door de Eerste Kamer, staat een ontvangst door minister-president Rutte op het programma. Vervolgens gaan de vier delegaties in de plenaire zaal van de Eerste Kamer verder met hun beraadslagingen. In de vooravond biedt de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Verbeet, de volksvertegenwoordigers een diner aan.

Werkbezoeken

De tweede en derde dag van het bezoek worden besteed aan werkbezoeken aan een instelling voor beroepsonderwijs in Den Haag (woensdag) en aan de Technische Universiteit en TNO te Delft (donderdagmorgen). Op woensdag en donderdagavond voeren de parlementsleden gesprekken over actuele onderwerpen, zoals over de kwaliteit van het onderwijs en over duurzaam energiebeleid, in relatie tot de economische ontwikkeling van de vier landen. De delegaties bespreken vrijdagmorgen hoe het overleg tussen de vier parlementen van de landen van het Koninkrijk in de toekomst moet worden voortgezet. Daarbij gaat het over de frequentie, de inhoudelijke opzet en de organisatie van de interparlementaire bijeenkomsten.

De gesprekken tussen de delegaties zijn openbaar en zijn via een livestream-verbinding rechtstreeks te volgen – afhankelijk van de locatie – op de website van de Eerste Kamer en van de Tweede Kamer. Het overleg wordt vrijdagmiddag om 14.00 uur afgesloten met een gezamenlijke persconferentie in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer. Ook deze bijeenkomst is te volgen via een livestream-verbinding op de website van de Tweede Kamer.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 6 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
(c) Hans Kouwenhoven
Afbeelding 1 - (c) Hans Kouwenhoven