200 jaar Staten-Generaal
Welkom

Logo 200 jaar Staten-Generaal
Grotere versie foto

De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal, de basis van onze democratie, bestaan dit jaar 200 jaar. Dat wordt natuurlijk gevierd! Vanaf september 2015 zijn er een jaar lang vele activiteiten om deze bijzondere gebeurtenis te herdenken en vieren. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te vieren. 


Activiteiten overzicht

Datum

Activiteit

september 2015

Lancering app

9 en 10 oktober 2015

Open Huis 

vanaf oktober 2015

Tentoonstelling

16 oktober 2015

Bijzondere Verenigde Vergadering

oktober 2015 

Boeken over de geschiedenis van de Eerste en Tweede Kamer

vanaf oktober 2015

Rondleidingen 


Open Huis 

Vrijdag 9 oktober van 14.00 - 20.00 uur Zaterdag 10 oktober van 10.00 - 17.00 uur

Ontdek op 9 en 10 oktober op een feestelijke wijze de gebouwen van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Ridderzaal. Het Plein is op deze dagen omgedoopt tot 'Statenplein' en is het centrum van de viering: kom langs om met de Eerste en Tweede Kamerleden in discussie te gaan. Of bezoek de verschillende tenten.  

Van initiatief tot wet

Wil je nog veel meer zien van de Eerste en Tweede Kamer? Dat kan natuurlijk! Heel de dag door zijn er kaarten beschikbaar voor het Open Huis, geschikt voor jong (6+) en oud. Er gaan deuren open die je de hoogtepunten van 200 jaar democratie laten zien. 

Aanmelden

Het Statenplein is toegankelijk voor iedereen, maar voor het bezoeken van de gebouwen op het Binnenhof is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt je hiervoor van tevoren aanmelden. Ook op de dag zelf zijn op het Plein nog kaarten beschikbaar. De aanmelding start in de eerste week van september via www.200jaarstaten-generaal.nl


Bijzondere Verenigde Vergadering 

Op vrijdag 16 oktober 2015 is het precies 200 jaar geleden dat de eerste Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag plaatsvond. Deze bijeenkomst markeert de start van het parlementaire systeem zoals we dat nu nog kennen. Om dit te vieren is er op 16 oktober 2015 een bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal. De vergadering staat in het teken van terugkijken op 200 jaar Eerste en Tweede Kamer, de betekenis van beide Kamers voor de Nederlandse democratie en samenleving en de uitdagingen voor de toekomst.

Kijk live mee!

De Verenigde Vergadering zal live te volgen zijn via de livestream. 


Tentoonstelling

In 200 jaar Staten-Generaal hebben duizenden Eerste en Tweede Kamerleden de Nederlandse bevolking vertegenwoordigd. Ooit vergaderden die Kamerleden besloten; tegenwoordig zijn zij over de hele wereld rechtstreeks te volgen via livestreams en sociale media. En al sinds 1815 ontmoeten zij elkaar in de grotendeels eeuwenoude gebouwen aan het Binnenhof. De geschiedenis van de Kamers is te zien in een tentoonstelling die zowel in het Tweede Kamergebouw als buiten te bezichtigen is. De opening van de tentoonstelling is in september of oktober.


App

Wie nog meer wil weten over de geschiedenis van de Eerste en Tweede Kamer, kan de app downloaden in de Apple Store of Google Play, of de mobiele website bezoeken. Daarin vindt de bezoeker ook het complete programma van 200 jaar Staten-Generaal. De app is beschikbaar vanaf september.


Boeken over de geschiedenis van de Eerste en Tweede Kamer

Degenen die nog veel meer willen ontdekken over de geschiedenis van de Eerste en Tweede Kamer, hebben nog meer mogelijkheden. Vanaf oktober 2015 verschijnen twee boeken: deze gaan over de geschiedenis van de afgelopen 25 jaar Eerste Kamer en 200 jaar Tweede Kamer.


Rondleidingen

Vanaf oktober zijn er speciale rondleidingen in de gebouwen van de Tweede Kamer. Als bezoeker kun je kiezen voor drie themarondleidingen:

  • Meer dan de plenaire zaal

    De Tweede  Kamer is zoveel meer dan de plenaire zaal die je op de televisie ziet. In deze rondleiding loop je door 200 jaar geschiedenis van de uitbreiding van de gebouwen van de Tweede Kamer. Deze rondleiding opent deuren die normaal gesloten blijven.

  • Een kijkje achter de schermen

    Deze rondleiding geeft een kijkje in de keuken van de Tweede Kamer: Wat is er nodig om de Tweede Kamer te laten vergaderen? En wie zijn de mensen die in de Tweede Kamer vergaderen? Vanaf 1815 hebben namelijk duizenden mensen deel uitgemaakt van de Tweede Kamer, waarbij de provincie altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Je leert hier meer over door een rondleiding langs bijzondere locaties in de Tweede Kamer.

  • De Tweede Kamer in beeld

    Deze rondleiding laat zien hoe de Tweede Kamer in beeld wordt gebracht: je bezoekt bijvoorbeeld de regiekamer en de tv-studio. En je gaat langs de Perstoren, waar de journalisten hun werkruimtes hebben. Als je geluk hebt, kunnen zij hun ervaringen delen en een inkijk in hun werk geven.

Aanmelden

Voor de rondleidingen kun je je aanmelden vanaf september via www.200jaarstaten-generaal.nl.


Volg ons!

Deze activiteiten zijn slechts een selectie die gedurende het jaar worden georganiseerd. Ben je nieuwsgierig wat er nog meer te doen is?

Kijk vanaf september op de website www.200jaarstaten-generaal.nl

Volg de Twitter-account www.twitter.com/staten_generaal

of bezoek de Facebookpagina www.facebook.com/200jaarstatengeneraal

Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Logo 200 jaar Staten-Generaal