Gezamenlijke viering Eerste en Tweede Kamer 200 jaar tweekamerstelselDe Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal gaan gezamenlijk een groot aantal activiteiten organiseren om het 200-jarig bestaan van het parlementaire tweekamerstelsel in Nederland te vieren. Zo zijn er op 9 en 10 oktober op en rond het Binnenhof open dagen voor het publiek. Het formele hoogtepunt van de viering is een bijzondere Verenigde Vergadering van beide Kamers op vrijdag 16 oktober 2015 in de Ridderzaal. De activiteiten lopen door tot de zomer van 2016.


Aanleiding

Op vrijdag 16 oktober 2015 is het precies 200 jaar geleden dat, na het ontstaan van het Koninkrijk in 1814, de eerste Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag plaatsvond. Dat was destijds het begin van ons tweekamerstelsel dat vandaag de dag op hoofdlijnen nog zo functioneert.


Open dagen 9 en 10 oktober

De Eerste en Tweede Kamer gaan vrijdag 9 oktober (van 14 tot 20 uur) en zaterdag 10 oktober van 10 tot 17 uur) open voor het publiek. Er zijn dan tal van activiteiten, onder meer rondleidingen en een politiek café. Publiek kan in discussie gaan met Kamerleden. De gebouwen kunnen worden bezichtigd. Het Plein, dan omgedoopt tot 'Statenplein', is centrum van de viering.


Tentoonstelling en rondleiding

Er komt in september in het Tweede Kamergebouw en buiten op het Binnenhof een tentoonstelling over bijzondere aspecten van de 200 jaar Eerste en Tweede Kamer. Deze tentoonstelling heeft deels ook een interactief karakter.

Vanaf september starten er ook bijzondere rondleidingen in de gebouwen van de Tweede Kamer. Publiek krijgt daar een kijkje achter de schermen. Voor deze rondleidingen moet het publiek zich aanmelden.


Bijzondere Verenigde Vergadering 16 oktober

Vrijdag 16 oktober 2015 vindt in de Ridderzaal een bijzondere Verenigde Vergadering plaats. Het is dan precies 200 jaar geleden dat de beide Kamers voor het eerst gezamenlijk in Den Haag vergaderden. De vergadering staat in het teken van de betekenis van beide Kamers voor de Nederlandse democratie en de samenleving, en de uitdagingen voor de toekomst. De Voorzitters van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer zullen beiden spreken in deze bijzondere vergadering. De bijeenkomst zal, naast parlement en kabinet, door een groot aantal genodigden worden bijgewoond.


Andere activiteiten en gebeurtenissen

De Eerste Kamer en de Tweede Kamer zullen ieder afzonderlijk een jubileumboek presenteren ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan. Het boek van de Tweede Kamer richt zich op de gehele 200 jaar, dat van de Eerste Kamer gaat vooral over de laatste 25 jaar omdat er in 1990 al een uitgebreid boek is verschenen over 175 jaar Eerste Kamer.


Meer weten?

Alle informatie over de viering van 200 jaar Eerste en Tweede Kamer is te vinden op: www.200jaarstaten-generaal.nl  Daar staan ook de data van de evenementen. In september beginnen de meeste activiteiten. Dan komt er ook een aparte webapp beschikbaar waarmee mensen via mobiele apparaten de informatie tot zich kunnen nemen.


Deel dit item: