Staten-Generaal ontvingen minister-president van Armenië



Woensdag 11 mei ontvingen de Staten-Generaal minister-president Nikol Pashinyan van Armenië. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heetten de premier welkom in het gebouw van de Tweede Kamer. Het was de eerste keer dat een dergelijke ontvangst plaatsvond in de tijdelijke huisvesting.

In haar welkomstwoord ging de Voorzitter van de Tweede Kamer in op de sterke relatie tussen Nederland en Armenië. Zij benoemde dat de Kamer sinds 2004 meerdere moties heeft aangenomen over de erkenning van de Armeense genocide.

De Voorzitter van de Eerste Kamer verwees naar het bezoek van toenmalig voorzitter Mirzoyan van het Armeense parlement aan de senaat in oktober 2019. Mirzoyan was dit keer ook aanwezig, maar nu als minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast refereerde Bruijn aan de turbulente tijden die Armenië in het recente verleden heeft gekend. Na de fluwelen revolutie in Armenië in 2018 raakte het land in 2020 in oorlog met buurland Azerbeidjan.

De minister-president werd aansluitend ontvangen door de Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken van de Eerste en de Tweede Kamer. Tijdens dit besloten gesprek spraken de Kamerleden onder meer over onderlinge betrekkingen van Nederland en Armenië, de recente oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan en de geopolitieke spanningen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.


Deel dit item: