Kamervoorzitters bij EU-conferentie parlementsvoorzittersEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft maandag 28 en dinsdag 29 maart met zijn collega Vera Bergkamp van de Tweede Kamer in Slovenië deelgenomen aan de jaarlijkse conferentie van Voorzitters van parlementen in de Europese Unie. Met de conferentie wordt beoogd informatie en goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen en parlementaire samenwerking te stimuleren.

De conferentie, dit keer onder Sloveens Voorzitterschap, kende twee hoofdthema’s. Het eerste thema ging over de rol van parlementen in crisissituaties en hoe daarbij de veerkracht van democratie te versterken. Eerste Kamervoorzitter Bruijn hield over dit onderwerp een inbrengPDF-document waarin hij de cruciale controlerende rol van het parlement benadrukte in relatie tot de noodzakelijke slagkracht van de regering in tijden van crisis. Het tweede thema ging over de rol van de Europese Unie als garantie voor stabiliteit, veiligheid en welvaart in de regio.

De conferentie stond ook grotendeels in het teken van de actuele situatie in Oekraïne als gevolg van de Russische inval. Tal van parlementsvoorzitters uitten hun zorgen over de situatie. De Voorzitter van het Oekraïense parlement, Ruslan Stefanchuk, sprak de parlementsvoorzitters dinsdag via een videoverbinding toe.


Bilaterale ontmoetingen

De Voorzitter van de Eerste Kamer sprak tijdens de conferentie nog met verschillende ambtsgenoten, waaronder de Voorzitter van de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers, Éliane Tillieux, en van de Belgische Senaat, Stephanie D’Hose, en de Voorzitter van de Oostenrijkse Bundesrat, Christine Schwarz-Fuchs. De delegatie werd op zondag 27 maart 2022 ontvangen door de Nederlandse Ambassadeur te Slovenië, Johan Verboom, en gebriefd over Sloveense actualiteiten mede in relatie tot de onderwerpen op de agenda van de Voorzittersconferentie.


Deel dit item: