Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-IndiëEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp hebben zaterdag bij de Indische plaquette een krans gelegd. In een korte besloten bijeenkomst werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. De herdenking was als gevolg van de coronamaatregelen kleinschalig.

De Indische Plaquette is in de hal van het gebouw van de Tweede Kamer geplaatst. De bronzen plaquette is onthuld in 1985 tijdens de herdenking op 15 augustus en is op 16 december 1985 overgedragen aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De plaquette herinnert aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Tijdens de herdenking hielden Voorzitter De Graaf van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp korte toespraken. Ook vertelde Henry Timisela, directeur van het Moluks Historisch Museum, het oorlogsverhaal van zijn oma. Na het leggen van de kransen volgde ter afsluiting van de herdenking een minuut stilte.

Op zondag 15 augustus vond bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden een krans bij het Indisch Monument en stonden stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en herdachten de slachtoffers van de oorlog en bezetting van Nederlands-Indië.


Deel dit item: