Prinsjesdag definitief weer in Grote KerkDe Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal op Prinsjesdag zal als gevolg van de nog geldende coronabeperkingen ook dit jaar – net als in 2020 – plaatsvinden in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag en niet in de Ridderzaal. Het aantal aanwezigen in de Verenigde Vergadering en het militair ceremonieel zal ook dit jaar weer sterk gereduceerd zijn.

Dit heeft de Voorzitter van de Verenigde Vergadering, Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, mede namens de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, besloten in overleg met minister Ank Bijleveld van Defensie en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, en in afstemming met Zijne Majesteit de Koning. Prinsjesdag vindt elk jaar plaats op de derde dinsdag van september. Dit jaar is dat dinsdag 21 september.

Anderhalvemetermaatregel

In tegenstelling tot de Ridderzaal biedt de Grote Kerk voldoende ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet om aanwezig te zijn, met inachtneming van de huidige richtlijn om anderhalve meter afstand te houden. Het is voor de tweede keer sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt. Normaal zijn er op Prinsjesdag bijna duizend gasten aanwezig bij de Verenigde Vergadering, dit jaar zal dat – net als in 2020 – beperkt blijven tot circa 250.

Alle 225 leden van de beide Kamers en leden van de regering hebben een grondwettelijk recht om bij een Verenigde Vergadering aanwezig te zijn. Daarnaast zal, naast het Koninklijk Gezelschap en het kabinet, net als in 2020 een beperkt aantal vertegenwoordigers van instanties worden uitgenodigd. Ook een beperkt aantal mensen die zich eerder hadden aangemeld om Prinsjesdag bij te wonen, worden uitgenodigd.

Rijtoer gaat niet door

De Koning spreekt elk jaar in de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag namens de regering de Troonrede uit. Hierin worden de plannen van de regering voor het volgende jaar gepresenteerd. De gebruikelijke rijtoer van de Koning gaat ook dit jaar niet door als gevolg van de nog geldende coronabeperkingen.

Militair ceremonieel

Het militaire ceremonieel bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde zal ook dit jaar, net als in 2020, beperkt zijn. Voor de ingang van de kerk zal de Krijgsmacht met beperkt ceremonieel aanwezig zijn. Bij aankomst bij de Grote Kerk is er nader in te vullen militair eerbetoon. De aankomst van de gasten wordt omlijst met waardige militaire muziek. Over de precieze invulling van het ceremonieel wordt de komende tijd nog verder overlegd. In verband met afsluiting van het gebied rondom de Grote Kerk is er geen mogelijkheid om het militair ceremonieel te zien.

Buitenactiviteiten

De traditionele buitenactiviteiten in Den Haag bij de viering van Prinsjesdag zullen ook dit jaar beperkt zijn als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gebied rond de Grote Kerk is ook dit jaar niet toegankelijk voor publiek. Het publiek wordt aangeraden Prinsjesdag via televisie te volgen.


Deel dit item: