Scholieren spreken jarig parlement toeDrie middelbare scholieren hebben vrijdag 16 oktober op een lunchbijeenkomst in de Grote Kerk in Den Haag de leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer en leden van het kabinet toegesproken. Dit was onderdeel van de viering van 200 jaar Eerste en Tweede Kamer. Op 16 oktober 2015 is het precies 200 jaar geleden dat de beide Kamers in het toen nieuwe Koninkrijk voor het eerst bijeenkwamen.

De scholieren konden zich door tussenkomst van de stichting Nederlands Debatinstituut via Facebook aanmelden om in de Grote Kerk een boodschap aan het jarige parlement mee te geven. Het Debatinstituut en de Staten-Generaal kozen uit de aanmeldingen op basis van verhaal en presentatie drie scholieren.

Liv Koenen (12 jaar) leerling 1 gymnasium van het Johan de Witt College in Dordrecht, sprak vanuit persoonlijke ervaringen over de Nederlandse identiteit: "Wie is nou de echte Nederlander?"

Dayant Ramkalup (17 jaar), leerling 6 vwo van het St Maartens College in Voorburg, hield een pleidooi om sociale vaardigheden een verplicht vak te maken in het basis- en voortgezet onderwijs.

Berber van den Hoorn (15 jaar), leerling 4 mavo van het Comenius College in Hilversum, hield vanuit persoonlijke ervaring een pleidooi dat de overheid voor kinderen tussen 5 en 9 jaar zwemles voor diploma A moet subsidiëren.

De drie scholieren en hun begeleiders zijn de gehele dag de gast van de Staten-Generaal en wonen ook de Bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal bij.


Deel dit item: