Bijzondere Verenigde Vergadering op 16 oktoberOp vrijdag 16 oktober 2015 is er een Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. In die vergadering herdenken beide Kamers, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning, dat op 16 oktober 1815 - dan exact 200 jaar geleden - de eerste Verenigde Vergadering in het jonge Koninkrijk in Den Haag plaatsvond. Singer-songwriter Douwe Bob, zangeres Karsu, harpist Remy van Kesteren en fietskunstenaar Dez Maarsen treden op. De vergadering is onderdeel van de viering van 200 jaar Eerste Kamer en Tweede Kamer.

Terugkijken en vooruitblikken

De Bijzondere Verenigde Vergadering staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Drie korte films belichten de geschiedenis van het hedendaagse parlement aan de hand van thema's: constitutionele ontwikkelingen, communicatie tussen burgers en politici en veranderingen in de rol van de overheid. In drie speeches wordt vooruitgekeken. 

De Bijzondere Verenigde Vergadering zal, naast de 225 parlementariërs, de Koning, leden van het kabinet en vertegenwoordigers van het Caraïbisch deel van het Koninkrijk ook worden bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. In het bijzonder België en Luxemburg, waarmee Nederland 200 jaar geleden een Koninkrijk vormde, zullen aanwezig zijn. Daarnaast hebben de Commissarissen van de Koning op verzoek van het parlement burgers voorgedragen die zich in hun provincie verdienstelijk hebben gemaakt.

Viering met artistieke inbreng

De Staten-Generaal hebben voor de artistieke inbreng in de Verenigde Vergadering vooral gekozen voor jonge mensen, omdat beide Kamers in hun viering vooral de toekomst centraal willen stellen. De Nederlandse muzikante Karsu (1990) heeft vele binnen- en buitenlandse optredens op haar naam staan. Zij is niet alleen zangeres en pianiste, maar ook componiste, arrangeur en tekstschrijver. De tekst van het lied dat zij zal zingen, is door haar zelf geschreven. Karsu treedt op met de zowel nationaal als internationaal vermaarde harpist Remy van Kesteren (1989) die ook solo zal spelen. Douwe Bob (1992) is een succesvolle jonge singer-songwriter. Hij won in 2012 het programma Beste singer-songwriter van Nederland. Hij wordt begeleid door het Ragazze Quartet, een strijkkwartet met energieke performances. Dez Maarsen (1988) is een fietskunstenaar en voormalig wereldkampioen BMX. Hij staat al jaren aan de top in Nederland in deze sport. In de Bijzondere Verenigde Vergadering laat hij 'breakdance op de fiets' zien.

De Bijzondere Verenigde Vergadering wordt afgesloten met een speciaal voor het parlement gecomponeerd muziekstuk van de Nederlandse componist, dirigent en trombonist Johan de Meij (1953): 'Hymne voor de Staten-Generaal'. Het unieke muziekstuk wordt uitgevoerd door een ensemble van het Residentie Orkest.

Tv-uitzending

De Bijzondere Verenigde Vergadering wordt vrijdagmiddag 16 oktober 2015 vanaf 15.00u live door de NOS uitgezonden.

Meer informatie over de viering van 200 jaar Staten-Generaal is te vinden op de gratis te downloaden webapp over de viering en op de website www.200jaarstaten-generaal.nl


Deel dit item: