Meer dan tienduizend bezoekers naar Open Huis dagen van de Eerste en Tweede KamerOp vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober hielden de Eerste en Tweede Kamer Open Huis ter ere van hun 200-jarig bestaan. Meer dan tienduizend bezoekers kwamen er op af en maakten deze dagen tot een groot succes. Het Plein in Den Haag was voor de gelegenheid omgedoopt in Statenplein.

Grotere versie foto

De viering bestond uit lezingen, debatten, meet & greets met Kamerleden, kijken van films over het parlement, toneelstukken en vooral een feestelijke sfeer met veel muzikale optredens van conservatoriumstudenten. Bekende figuren uit de parlementaire geschiedenis als Van Hogendorp, Thorbecke en Drees konden door de bezoekers aangesproken worden. De bezoekers konden rondwandelen in de gebouwen van de Eerste Kamer en Tweede Kamer. De wandeling ging ook door de Ridderzaal, dat op  16 oktober 2015 van 15 tot 16 uur het decor is van een Bijzondere Verenigde Vergadering. In deze vergadering herdenken beide Kamers, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning, dat op 16 oktober 1815 - dan exact 200 jaar geleden - de eerste Verenigde Vergadering in het jonge Koninkrijk  in Den Haag plaatsvond.

Programma van de viering

Het Open Huis is een van de vele activiteit uit een hele reeks ter viering van het 200-jarig bestaan van het huidige parlement. De Eerste en Tweede Kamer organiseren een grote diversiteit aan activiteiten gedurende een jaar, zodat zo veel mogelijk mensen in staat zijn op hun eigen manier mee te vieren dat de Eerste en Tweede Kamer 200 jaar bestaan, want de volksvertegenwoordiging is van iedereen, voor iedereen. Er zijn ook diverse activiteiten voor scholieren. De Kamers komen bovendien ieder aan bod  in een eigen jubileumboek: ‘In dit huis’ van de Tweede Kamer en ‘Veelzijdig in deeltijd’ van de Eerste Kamer.

Kalender

  • 9 oktober 2015 tot april 2016: speciale binnen- en buitententoonstelling 200 jaar Staten-Generaal
  • 14 oktober 2015 : opening nieuwbouw Tweede Kamer in Madurodam
  • 16 oktober 2015 : Verenigde Vergadering. Van 15.00 tot 16.00 uur live te volgen via de livestream op www.staten-generaal.nl
  • Eind oktober: speciale rondleidingen in de Tweede Kamer van start

En er is nog meer. Kijk voor een totaaloverzicht van de activiteiten op www.200jaarstaten-generaal.nl.

Impressie Open Huis dagen (video): https://youtu.be/2f2dSpMfyQY


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 8 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.