NAVO-topman bij 60e parlementaire assemblee in Den HaagDe nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zal op maandag 24 november in het World Forum in Den Haag de zestigste parlementaire assemblee van de NAVO toespreken. Hij gaat daarna in op vragen van de parlementariërs. Dat heeft de voorzitter van de Nederlandse delegatie bij de assemblee, het Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) donderdag 13 november bekend gemaakt. Premier Rutte spreekt de assemblee voorafgaand aan Stoltenberg toe.

De parlementaire assemblee van de NAVO fungeert sinds 1955 en bestaat uit ruim 350 parlementariërs uit 28 lidstaten van de NAVO en de 24 geassocieerde landen of partnerlanden. In totaal nemen 700 mensen aan de bijeenkomst deel.

De Nederlandse Eerste Kamer en Tweede Kamer zijn dit keer gastheer van de vierdaagse conferentie. Het is de vierde keer dat de jaarvergadering in Nederland plaatsvindt. De laatste keer was in 1999 in Amsterdam. De Nederlandse delegatie bestaat uit veertien leden: negen Tweede Kamerleden en vijf senatoren.

In deelsessies van de assemblee worden op zaterdag 22 november en zondag 23 november rapporten en resoluties besproken. Hiervoor zijn ook tal van externe sprekers uitgenodigd. Zo houden minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis-Plasschaert hier een toespraak, evenals oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en het voormalige Tweede Kamerlid Krista van Velzen. Luitenant-generaal Mart de Kruif houdt met zijn Duitse collega Bruno Kasdorf een inleiding over onderlinge samenwerking in de luchtmobiele brigade.

De agenda van de NAVO Assemblee sluit voor een belangrijk deel aan op de actuele agenda van de NAVO. De parlementariërs bespreken in die deelsessies in het weekend en maandag plenair actuele kwesties en de rol van de NAVO daarin, zoals de situatie in de Oekraïne, de relatie met Rusland (dat overigens sinds kort is uitgesloten), het vluchtelingenprobleem rond de Middellandse Zee, het beëindigen van de ISAF-missie in Afghanistan en de problemen in het Midden-Oosten. Ook wordt gesproken over nucleaire ontwapening.

Er staan zestien rapporten op de agenda , over onder meer de Syrische burgeroorlog, cybersecurity, de integratie van Georgië in de Euroatlantische gemeenschap en het Transatlantic Trade and Investment Partnership. Daarnaast worden acht resoluties besproken.

Website parlementaire assemblee van de NAVO (NAVO PA)


Deel dit item: