Bezoek President Myanmar aan Staten-GeneraalOp 8 september bracht de President van Myanmar, de heer Thein Sein, een bezoek aan de Staten-Generaal. Hij werd in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, Angelien Eijsink, en een aantal Eerste Kamerleden en Tweede Kamerleden.

Er is gesproken over de band en samenwerking tussen de beiden landen en over de hervormingen in Myanmar. Er is nog een lange weg te gaan, maar de President gaf te kennen dat "[the] democratic fundament is engraved in our heart". In het Myanmarese parlement bevinden zich naast de gekozen parlementsleden ook een aantal benoemde militairen. Dit behelst 25 procent van de zetels. De President zei dat dit percentage snel zal worden teruggebracht.

In het gesprek prees de heer Thein Sein de rol van vrouwen in de Nederlandse politiek. Na het gesprek werd de President rondgeleid door de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer. De President werd onder meer vergezeld door de Minister van Buitenlandse Zaken van Myanmar, Wanna Maung Lwin.

Bij de ontvangst en het gesprek waren verder de Eerste Kamerleden Frank van Kappen en Sybe Schaap en de Tweede Kamerleden Han ten Broeke, Michiel Servaes, Eric Smaling, Sjoerd Sjoerdsma en Harry van Bommel aanwezig.In het gesprek met de President kwamen onder meer de situatie van de Moslimminderheid en de situatie van de politieke gevangenen aan de orde.

De President van Myanmar brengt een tweedaags bezoek aan Nederland. Hij wordt verder onder meer ontvangen door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, en Minister-President Mark Rutte.


Deel dit item: