Kamervoorzitters bij kransleggingen Nationale DodenherdenkingDe Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, hebben op zondag 4 mei 2014 namens de Staten-Generaal een krans gelegd bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer en bij het nationaal monument op de Dam.

Erelijst van Gevallenen

Op de ochtend van 4 mei legden beide Kamervoorzitters gezamenlijk een krans bij de 'Erelijst van Gevallenen' in het gebouw van de Tweede Kamer. In de Erelijst van Gevallenen staan de namen gekalligrafeerd van ongeveer 18.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten voor het vaderland. In 2010 hebben de Staten-Generaal ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het monument, de Erelijst in samenwerking met het NIOD digitaal gereproduceerd en gepubliceerd op www.erelijst.nl

Bij de herdenking werden door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag gedichten voorgedragen. Daarna volgde een toespraak van de Voorzitter van de Tweede Kamer. Na de kranslegging door de Kamervoorzitters legde minister-president Rutte namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk een krans bij het monument.

Herdenkingsrede in Nieuwspoort

Aansluitend waren de Kamervoorzitters en de minister-president aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in het perscentrum Nieuwspoort. De Nationale Kinderombudsman Marc Dullaert hield daar een rede ter herdenking van diegenen die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. Na de herdenkingsrede legden vertegenwoordigers van de pers bloemen bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort. Hierna woonden zij de herdenking bij de plaquette van het Englandspiel bij de Hofpoort op het Binnenhof bij. Deze herdenking bestond uit een stiltemoment en een kranslegging door de Stichting Nationale Herdenking 's-Gravenhage.

Nationale herdenking op de Dam

Zondagavond waren de beide Kamervoorzitters aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en bij de Nationale Dodenherdenking. Hier legden zij namens de Staten-Generaal een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.


Deel dit item: