Eén van de eerste acht inhuldigingsmedailles voor Klaartje Sanders-Koomans van Eerste KamerMevrouw Klaartje Sanders-Koomans van de afdeling Communicatie en Protocol van de Eerste Kamer heeft donderdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam uit handen van minister-president Mark Rutte één van de eerste acht inhuldigingsmedailles 2013 ontvangen. De medaille wordt uitgereikt aan mensen die een extra en actieve bijdrage hebben geleverd aan de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Sanders-Koomans was in de voorbereidingen een centrale figuur in het goed laten verlopen van het protocol in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal en de aankleding en inrichting van De Nieuwe Kerk.

Volgens minister-president Rutte heeft Klaartje Sanders-Koomans vanaf dag één een sleutelrol gespeeld bij de voorbereiding van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Ze was de coördinator van het projectbureau dat de Griffier heeft ingesteld. Daar kwamen de honderden vragen binnen van mensen uit het land die graag bij de inhuldiging wilden zijn, van Kamerleden, autoriteiten, burgers. Ze had bemoeienis met veel onderwerpen, zoals: de uitnodigingen, de placering van alle gasten, de uitnodigingskaarten, het programmaboekje, de muziek, de bloemen, alles wat er in De Nieuwe Kerk moest gebeuren.

Naast Sanders-Koomans ontvingen zeven anderen donderdag uit handen van de minister-president een inhuldigingsmedaille. Zij staan symbool voor hun collega's van hulpdiensten, ambtelijke ondersteuning, politie of Defensie. De overige inhuldigingsmedailles worden naar verwachting dit najaar uitgereikt. De toekenning geschiedt bij Koninklijk Besluit, op voordracht van de Minister van Binnenlandse Zaken, belast met het Nederlandse decoratiestelsel. Hij ontvangt hiervoor voorstellen van de gemeente Amsterdam, de Eerste en Tweede Kamer, ministeries en andere organisaties die direct betrokken waren bij de organisatie van de inhuldigingsdag.


Deel dit item: