Kamerleden Anne Koning en Kees van der Staaij over Prinsjesdag



De Staten-Generaal website interviewt op weg naar Prinsjesdag 2013 een aantal mensen over de betekenis van deze bijzondere dag. Dit keer is het woord aan Eerste Kamerlid Anne Koning (PvdA), die dit jaar voor het eerst als Kamerlid aanwezig zal zijn, en Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP), die al vele Prinsjesdagen heeft mogen meemaken als Kamerlid.

Wat verwacht u van de dag?

Koning : "Ik verwacht dat het heel erg leuk wordt, vooral om alle aanwezigen te zien op dit ceremoniële moment. Ik geloof sterk dat rituelen zoals deze een belangrijk onderdeel van de samenleving zijn. Voor de Staten-Generaal is dit een belangrijk moment. Niet zo zeer inhoudelijk, want over de inhoud van wat er op Prinsjesdag wordt gepresenteerd volgt later nog een debat. Maar met name omdat met Prinsjesdag een traditie wordt voortgezet. Het is voor de Staten-Generaal een gelegenheid om te memoreren dat je met elkaar de volksvertegenwoordiging vormt en dus een belangrijke rol vervult."

Hoe herinnert u uw eerste Prinsjesdag?

Van der Staaij : "Het was een derde dinsdag van september uiteraard. In 1998 welteverstaan. Het tweede kabinet-Kok was net aangetreden in augustus van dat jaar. Ik herinner me het als een feestelijke dag. Een bijzondere ervaring om met beide Kamers van de Staten-Generaal in één zaal te zitten. Ik weet nog dat veel mensen me van tevoren succes en sterkte wensten voor mijn eerste Prinsjesdag. Maar ik vond het een ontspannen dag. Ik kon rustig naar de troonrede luisteren en ik hoefde na afloop nog geen reactie te geven voor de camera. 's Middags had ik een informele bijeenkomst met het Haagse gemeentebestuur en 's avonds ben ik met mijn vrouw naar het Prinsjesdagconcert geweest."

Waar kijkt u specifiek naar uit?

Koning: "Ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig hoe Koning Willem-Alexander voor het eerst de Troonrede zal voordragen. Ik vind het enorm leuk dat ik dat mag meemaken, zeker omdat 'de nieuwe generatie' hiermee het stokje overneemt. Ik maak als Kamerlid zelf ook deel uit van deze generatie. Dat Koning Willem-Alexander het nu overneemt van zijn moeder is het begin van een nieuw tijdperk."

Welke Prinsjesdag is u het meest bijgebleven?

Van der Staaij: "Ik vond het heel bijzonder om lid te zijn van de commissie van in- en uitgeleide in 2003. Het begeleiden van de Koningin de Ridderzaal in. Ik was gekleed in jacquet, wat ik andere Prinsjesdagen niet draag en van tevoren hebben we geoefend. Daarnaast was er nog een informeel samenzijn met de koninklijke gasten. Dan zie je naast het officiële gedeelte, ook de menselijke kant van de Koningin. Wat me ook is bijgebleven, en wat ik nog steeds gebruik: als er iets misgaat, gewoon doorgaan en net doen of het erbij hoort. Dat scheelt een hoop zenuwen."

Wat betekent het voor u om als Kamerlid aanwezig te zijn?

Koning: "Dit soort ceremoniële momenten maken onderdeel uit van wat je als Kamerlid doet. Voor mij zijn dit soort rituelen heel belangrijk. Zo kan ook bijvoorbeeld het met elkaar zingen van een lied of het voordragen van een gedicht er voor zorgen dat je een samenzijn markeert en even de realiteit ontstijgt. Op Prinsjesdag wordt met het voorlezen van de Troonrede bovendien gemarkeerd dat we niet alleen in een democratische rechtstaat leven, maar ook een constitutionele monarchie hebben."

Van der Staaij: "Ik vind de combinatie van aanwezigen bijzonder: de Kamerleden in Verenigde Vergadering, de leden van de Koninklijke Familie, de kabinetsleden, buitenlandse gasten en burgers. Vrijwel alle elementen van ons staatsbestel komen er letterlijk samen op een feestelijke manier met veel pracht en praal." 

Heeft u nog een vraag aan de heer Van der Staaij?

Koning: "Ik vraag mij af of het bijzondere gevoel van de positie die je als Kamerlid op zo'n dag vervult aanwezig blijft of dat er toch ergens een routine in sluipt."

Van der Staaij: "Elke Prinsjesdag is weer anders. Voorheen was ik in aanloop naar Prinsjesdag bezig met het lezen van de stukken. De Kamer kreeg de Prinsjesdagstukken van tevoren, onder embargo. Op Prinsjesdag mocht je dan eindelijk wat over de kabinetsplannen zeggen. Nu krijgen we de stukken op Prinsjesdag zelf, dus de voorbereiding is heel anders. Verder is mijn eigen rol veranderd. In 2010 werd ik fractievoorzitter en sindsdien verwachten de media dat ik meteen na de troonrede een reactie geef. Dan moet ik van tevoren goed bedenken wat ik precies wil zeggen en wat ik naar voren wil brengen."

Wilt u mevrouw Koning nog advies meegeven voor haar eerste Prinsjesdag?

Van der Staaij : "Echt advies kan ik niet geven. Besef dat het een speciale dag is, ook voor de gast die je meeneemt. Voor diegene is het een groot cadeau. Maak er samen een mooie dag van en geniet."

Zie ook:


Deel dit item: