Welke leiders zijn nodig in crisistijd?



De jaren dertig staan in het teken van economische tegenspoed. Erich Salomon vond dat een parlementaire democratie in crisistijd een sterke leider nodig had. Hij maakte vaak foto’s van premier Colijn. Als een van de eerste Nederlandse politici was Colijn zich bewust van de indringende werking van de massamedia. Hij was heel toeschietelijk tegenover journalisten en gebruikte ze om de burgers in het land te laten zien dat hij een sterke leider was.


Vaderfiguur

De foto’s van Erich Salomon hebben als doel om het persoonlijke aanzien van politici te vergroten. In de foto’s die hij van Colijn maakte zijn meerdere facetten van leiderschap te zien. Afbeelding 1 toont de voorpagina van tijdschrift ‘Het leven’, waarop Colijn is afgebeeld als een vaderfiguur met een zelfbewuste glimlach. Het beeld van de vaderfiguur wordt nog eens onderstreept door het onderschrift, waarin staat dat Colijn het regeringsbeleid op ‘magistrale wijze’ verdedigt.


Dirigent van het orkest

Vaak portretteerde Salomon Colijn als zakelijk-rationeel leider. Op afbeelding 2 is bijvoorbeeld te zien hoe Colijn tijdens zijn toespraak als de dominante en bevlogen staatsmanfiguur in het midden aan de regeringstafel staat. De houding van Colijn doet denken aan die van een dirigent voor een orkest.


Rituelen

Niet alleen de houding, maar ook kleding, rituelen en entourage kunnen macht uitbeelden. Afbeelding 3 laat zien hoe Erich Salomon premier Colijn fotografeerde in officiële uitrusting tegen de achtergrond van de Grote Kerk in Den Haag. Door de officiële ambtskleding is het meteen duidelijk dat Colijn een lange statelijke traditie vertegenwoordigt. Daarbij geeft de achtergrond van de kerk hem als het ware een goddelijke zegen.

Terug naar 'De eerste fotograaf'