De departementsgebouwen en het Hotel
Het voormalige ministerie van Koloniën

Dit gebouw aan het Plein uit 1859-1861 is van de hand van rijksbouwmeester W.N. Rose. Zijn ontwerp met gietijzer en baksteen gold destijds als zeer modern. Veel mensen vonden het gebouw bij de oplevering niet mooi. Men sprak zelfs van de ‘monstruositeit’ van Rose. Jarenlang was het gebouw in gebruik als departementsgebouw. Eerst bood het onderdak aan het ministerie van Koloniën, daarna aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 1981 is het gebouw onderdeel van de Tweede Kamer. Kamerleden en hun medewerkers hebben er hun werkkamers. Alleen de zogenaamde regentenkamer herinnert er nu nog aan het koloniale verleden.


Het voormalige ministerie van Justitie

Aan het einde van de negentiende eeuw verrees op de hoek van het Plein en Lange Poten een nieuw gebouw voor het ministerie van Justitie. Architect C.H. Peters wilde geen zakelijk en modern gebouw neerzetten, maar greep liever terug op oude stijlen. In vergelijking tot de meeste andere gebouwdelen is dit deel van het Kamercomplex dan ook rijk gedecoreerd. Tussen de werk- en vergaderkamers van de verschillende Kamerfracties vindt men enkele prachtige ruimten. De mooiste is misschien wel de Handelingenkamer, waar de parlementaire verslagen van de afgelopen 200 jaar in boekdelen staan opgesteld.


Het Hotel

In het gebouwdeel dat bekendstaat als ‘Hotel’ vindt men tegenwoordig onder andere het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, de Dienst Verslag en Redactie en de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer. De naam van het gebouw verwijst naar het voormalige Grand Hotel Central, dat voorheen in dit gebouw gevestigd was. Toen eind jaren zeventig besloten werd tot uitbreiding van de Tweede Kamer, wilde men het hotel eerst volledig slopen. Uiteindelijk bleek het echter toch mogelijk de hotelkamers te verbouwen en aan te passen. Vandaar dat de opvallende gevel van het hotel in Art Decostijl aan de Lange Poten nu nog altijd herkenbaar is.