Oude Zaal

De bekendste ruimte op Binnenhof 1a is zonder twijfel de Oude Zaal. Tot 1992 waren hier de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer. In de zaal stonden jarenlang de karakteristieke groene Kamerbankjes. Achter dikke groene gordijnen stonden Kamerleden te roken en sloten zij compromissen. Na de voltooiing van de nieuwbouw is de oude vergaderzaal leeggehaald en ingrijpend gerenoveerd. De zaal ziet er nu weer uit zoals in de late achttiende eeuw, toen de ruimte dienst deed als balzaal van de stadhouder. Op de vloer ligt tegenwoordig wel een modern veelkleurig tapijt en aan het plafond hangen moderne kroonluchters.

Bekijk de Oude Zaal met Google Streetview.


Rooksalon

Achter de ramen op de eerste verdieping van Binnenhof 1A ligt de zogenaamde Rooksalon. Aanvankelijk was dit de eetzaal van het paleis van Willem V. Daarna diende de ruimte lange tijd als vergaderzaal van de Raad van State. Ook konden Kamerleden hier na afloop van de vergadering onder het genot van een sigaar even bijpraten. Uiteraard mag er allang niet meer gerookt worden. Tegenwoordig vinden hier voor en na bijeenkomsten in de Oude Zaal recepties en ontvangsten plaats. De ruimte is ingericht met borstbeelden van politieke voormannen en geschilderde portretten van oud-Voorzitters van de Tweede Kamer.

Bekijk de Rooksalon met Google Streetview.


Stadhouderskamer

De Stadhouderskamer was ooit de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. Op wat technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de Stadhouderskamer er nog precies zo uit als toen Willem V hem in 1790 gebruikte. De Stadhouderskamer wordt ook wel de ministerskamer genoemd. In de tijd dat de Oude Zaal de vergaderzaal van de Tweede Kamer was, verbleven hier namelijk de ministers en staatssecretarissen voor en na hun optreden in de Tweede Kamer. In 2012 vonden in deze kamer voor het eerst de formatiegesprekken voor een nieuw kabinet plaats, net als in 2017.

Bekijk de Stadhouderskamer met Google Streetview.