Stemming moties Pakket Belastingplan 2024



Verslag van de vergadering van 19 december 2023 (2023/2024 nr. 14)

Aanvang: 14.14 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Pakket Belastingplan 2024

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2024),

te weten:

  • de gewijzigde motie-Van Rooijen c.s. over tijdige indiening en behandeling van belastingmaatregelen (36418, letter I);
  • de motie-Heijnen c.s. over een nadere analyse van de tarieven van box 2 en box 3 (36418, letter K);
  • de motie-Heijnen c.s. over een impactanalyse van de afbouw van vrijstellingen (36418, letter L);
  • de motie-Heijnen c.s. over afschaffing metallurgische en mineralogische procedés (36418, letter M);
  • de motie-Heijnen c.s. over een hardheidsclausule in de energiebelasting op gas (36418, letter N);
  • de motie-Heijnen over rechtshulp voor burgers bij verkeersboetes (36418, letter O);
  • de motie-Holterhues c.s. over de voorgestelde aanpassing van het gebruikelijk loon in het belastingplan BES-eilanden 2024 (36418, letter P);
  • de motie-Martens c.s. over een meerjarige wetgevingsagenda fiscaliteit (36418, letter Q);
  • de motie-Van Rooijen over het onverkort toepassen van de inflatiecorrectie (36418, letter R);
  • de motie-Van Rooijen over de vermogenswinstbelasting als onderdeel van de belastinghervorming (36418, letter S);
  • de motie-Van Rooijen over een minister voor ouderenbeleid (36418, letter T);
  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over de intrinsieke waarde van natuur en dieren in de brede welvaart (36418, letter U);
  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over de afbouw van fossiele subsidies (36418, letter V);
  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over de invoeringsdatum van verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken (36418, letter W);
  • de motie-Visseren-Hamakers c.s. over een nultarief van de verbruiksbelasting voor dranken zonder toegevoegde suikers (36418, letter X);
  • de motie-Geerdink c.s. over een alternatief dekkingsvoorstel voor het hoger minimumloon (36418, letter Y);
  • de motie-Geerdink en Moonen over een alternatief voorstel voor de 30%-regeling (36418, letter Z);
  • de motie-Geerdink c.s. over onderzoek naar gevolgen van de invoering van de minimumbelasting (36418, letter AA);
  • de motie-Schalk c.s. over het uitwerken van maatregelen tegen hoge marginale druk in de Bouwstenennotitie (36418, letter AB);
  • de motie-Van den Oetelaar c.s. over het verlagen van het btw-tarief op groente en fruit naar 5% (36418, letter AC);
  • de motie-Van den Oetelaar c.s. over het handhaven van het kwarttarief motorrijtuigenbelasting voor paardenvervoer (36418, letter AD);
  • de motie-Bakker-Klein c.s. over begrenzing aftrek van periodieke giften door particulieren boven de 250.000 euro (36418, letter AE);
  • de motie-Geerdink c.s. over een voorzet voor alternatieven die de economie niet schaden in de Voorjaarsnota (36418, letter AF).

(Zie vergadering van 12 december 2023 en vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan beginnen we met de stemmingen over de moties. Ik heb begrepen dat mevrouw Visseren-Hamakers stemming over haar motie 36418, letter V wenst aan te houden. Kan de Kamer zich vinden in dat verzoek van mevrouw Visseren-Hamakers? Dat is het geval.

Op verzoek van mevrouw Visseren-Hamakers stel ik voor haar motie (36418, letter V) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Mevrouw Geerdink.

Mevrouw Geerdink i (VVD):

Voorzitter. Voordat we verdergaan met de stemming over de moties, wil ik het volgende zeggen namens de fracties waarmee ik net de motie met letters AF heb ingediend. Deze motie wil ik graag intrekken omdat de staatssecretaris zo ruimhartig in zijn toezegging is geweest dat wij daar voldoende comfort aan hebben.

De voorzitter:

Aangezien de motie-Geerdink c.s. (36418, letter AF) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

Dan heb ik begrepen dat de heer Hartog stemming over zijn motie 36410, letter I wenst aan te houden. Dat klopt. Kan de Kamer zich vinden in het verzoek van de heer Hartog? Dat is het geval.

Op verzoek van de heer Hartog stel ik voor zijn motie (36410, letter I) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Dan zal er op een later moment over motie 36410, letter I gestemd worden.

Dan heb ik begrepen dat de heer Van Rooijen vanavond stemming wenst over zijn aangehouden motie 36350, letter K. Kan de Kamer zich vinden in het verzoek van de heer Van Rooijen? Dat is het geval. Dan zal de motie aan de stemmingslijst van vanavond worden toegevoegd.

Dan stemmen wij allereerst over de motie 36418, letter I, de gewijzigde motie van het lid Van Rooijen c.s. over tijdige indiening en behandeling van belastingmaatregelen. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Gaat uw gang, mevrouw Bakker-Klein.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Bakker-Klein i (CDA):

Voorzitter. Wij lezen deze motie zo dat het niet gaat om het naar voren halen van het hele Belastingplan, maar om de bijbehorende wetten die makkelijk naar voren kunnen. Met die interpretatie willen wij voor deze motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel. De heer Schalk.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Schalk i (SGP):

Voorzitter. Als de motie inderdaad op die manier gelezen kan worden, dan kan ook mijn fractie daarmee instemmen. Ik zie dat de heer Van Rooijen knikt.

De voorzitter:

Dat is voor de Handelingen niet irrelevant. De heer Holterhues namens de ChristenUnie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Holterhues i (ChristenUnie):

Voorzitter. Ook wij willen Prinsjesdag niet verplaatsen, dus wij lezen de motie op dezelfde manier als het CDA. Wij stemmen ook voor.

De voorzitter:

Dank u wel.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Rooijen c.s. (36418, letter I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, D66, het CDA, FVD, JA21, de PvdD, de SP, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de PVV, Volt en de VVD ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter K, de motie van het lid Heijnen c.s. over een nadere analyse van de tarieven van box 2 en box 3. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Gaat uw gang, meneer Heijnen namens BBB.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Heijnen i (BBB):

Voorzitter. Ondanks de appreciatie van de regering om deze motie aan te houden, hebben we toch besloten om deze motie in stemming te brengen. We hopen dan als BBB en namens de mede-indieners van deze motie op voldoende steun van de leden van dit huis. Dank u wel.

De voorzitter:

Ja, ik had u eigenlijk niet het woord mogen geven, want u kunt over uw eigen motie geen stemverklaring afleggen. Ik ben dus zoals altijd weer te ruimhartig. Het is de laatste vergadering en bijna kerstfeest; dan krijg je dat. Daar komen we later vandaag nog op terug. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Heijnen c.s. (36418, letter K).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, Volt, de PvdD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter L, de motie van het lid Heijnen c.s. De heer Heijnen mag geen stemverklaring afleggen.

(Hilariteit)

De voorzitter:

De motie gaat over een impactanalyse van de afbouw van vrijstellingen. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Heijnen c.s. (36418, letter L).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van D66, Volt, de PvdD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter M, de motie van het lid Heijnen c.s. over afschaffing metallurgische en mineralogische procedés. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Heijnen c.s. (36418, letter M).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, Volt, de PvdD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter N, de motie van het lid Heijnen c.s. over een hardheidsclausule in de energiebelasting op gas. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Heijnen c.s. (36418, letter N).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de PVV, FVD, JA21, de VVD, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PvdD, de SP en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter O, de motie van het lid Heijnen over rechtshulp voor burgers bij verkeersboetes. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

Wij stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Heijnen (36418, letter O).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV, FVD, JA21, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, het CDA, Volt, de VVD, de PvdD, de SP en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36418, letter P, de motie van het lid Holterhues c.s. over de voorgestelde aanpassing van het gebruikelijk loon in het Belastingplan BES eilanden 2024. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Mevrouw Moonen namens D66.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Moonen i (D66):

Voorzitter. De fractie van D66 stemt voor deze motie van Holterhues, omdat die gunstig uitwerkt voor kleine ondernemers op de BES-eilanden. Ik vind het een zeer sympathieke motie.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Moonen. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Holterhues c.s. (36418, letter P).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PvdD, de SP, de ChristenUnie en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD, JA21, de VVD en BBB ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36418, letter Q, de motie van het lid Martens c.s. over een meerjarige wetgevingsagenda fiscaliteit. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Martens c.s. (36418, letter Q).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36418, letter R, de motie van het lid Van Rooijen over het onverkort toepassen van de inflatiecorrectie. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Van Rooijen (36418, letter R).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, Volt, de PvdD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter S, de motie van het lid Van Rooijen over de vermogenswinstbelasting als onderdeel van de belastinghervorming. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De heer Martens.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Martens i (GroenLinks-PvdA):

Ja, graag, voorzitter. Wij zullen tegen deze motie stemmen, want wij zijn voor een vermogensrendementsheffing én een eenvoudige vermogensbelasting voor vermogens boven 1 miljoen euro, exclusief de eigen woning. Deze motie is daar in onze ogen nog te onduidelijk over. Daarom stemmen wij tegen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Martens.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Van Rooijen (36418, letter S).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV, FVD, JA21, de VVD, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, het CDA, Volt, de PvdD, de SP en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter T, de motie van het lid Van Rooijen over een minister voor ouderenbeleid. Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? De heer Nicolaï namens de Partij voor de Dieren.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Nicolaï i (PvdD):

Dank u wel, voorzitter. In de motie staat "minister", maar wij hebben uit het debat begrepen dat je dat als "bewindspersoon" moet lezen. Dat kan een gewone minister, een minister zonder portefeuille, maar ook een staatssecretaris zijn. Daarom zullen wij voor de motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Nicolaï. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Van Rooijen (36418, letter T).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PvdD, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, de PVV, het CDA, FVD, Volt, JA21, de VVD, de SP en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter U, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over de intrinsieke waarde van natuur en dieren in de brede welvaart. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (36418, letter U).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, Volt, de PvdD en de SP voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter W, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over de invoeringsdatum van verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is het geval. Gaat uw gang.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Baumgarten i (JA21):

Dank u wel, meneer de voorzitter. Hoewel mijn fractie tegen de invoering van de suikertaks is, zullen we deze motie steunen vanwege het feit dat dit wetsvoorstel daarmee een jaar vertraging oploopt. We hebben een beetje geluk: van uitstel komt in dit geval afstel, zeker met het oog op een nieuwe coalitie. Daarom zullen wij voor de motie van de Partij voor de Dieren stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Baumgarten. De heer Heijnen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Heijnen i (BBB):

Dank u wel, voorzitter. Wij realiseren ons terdege dat uitstel van inwerkingtreding na 1 januari 2025 verregaand is en budgettaire consequenties heeft. We vinden het echter principieel onjuist dat dranken zonder toegevoegde suikers getroffen worden door deze verbruiksbelasting en stemmen als BBB daarom voor deze motie.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Heijnen.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (36418, letter W).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, de PVV, FVD, Volt, JA21, de PvdD, de SP, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van het CDA, de VVD en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Visseren, wenst u een ordevoorstel te doen?

Mevrouw Visseren-Hamakers i (PvdD):

Ik heb een vraag aan het kabinet. Ik zou graag een brief vragen van het kabinet over …

De voorzitter:

Nee, u kunt op dit moment niet het woord tot het kabinet richten. We zitten niet in een debat met het kabinet.

Mevrouw Visseren-Hamakers (PvdD):

… hoe de motie wordt uitgevoerd. Dank u wel.

De voorzitter:

Ik kan wel dit deel van de Handelingen doorgeleiden naar het kabinet. U kunt de vraag dus via mij stellen.

Dan stemmen we over de motie 36418, letter X, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over een nultarief van de verbruiksbelasting voor dranken zonder toegevoegde suikers. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (36418, letter X).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, de PVV, FVD, de PvdD, de SP, de ChristenUnie en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van het CDA, Volt, JA21, de VVD en 50PLUS ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie ... Mevrouw Visseren-Hamakers, kunt u uw vragen over al uw aangenomen moties ook als cluster stellen?

Mevrouw Visseren-Hamakers i (PvdD):

Voorzitter, dit waren mijn moties, dus als u nog eventjes geduld heeft ... Voorzitter, zou u de volgende boodschap aan het kabinet willen doorgeven? De indiener en de Kamer als geheel, denk ik, ontvangen graag een brief over hoe de motie wordt uitgevoerd. Dank u wel.

De voorzitter:

Ik zal dit deel van de Handelingen naar het kabinet sturen. Ik denk dat ik er dan één deel van maak, samen met de vorige.

Dan gaan we door met de motie 36418, letter Y, de motie van het lid Geerdink c.s. over een alternatief dekkingsvoorstel voor het hogere minimumloon. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Geerdink c.s. (36418, letter Y).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, het CDA, FVD, Volt, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, de PVV, de PvdD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letter Z, de motie van de leden Geerdink en Moonen over een alternatief voorstel voor de 30%-regeling. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Geerdink en Moonen (36418, letter Z).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, D66, het CDA, FVD, Volt, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de PVV, de PvdD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letters AA, de motie van het lid Geerdink c.s. over onderzoek naar gevolgen van de invoering van de minimumbelasting. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Geerdink c.s. (36418, letters AA).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, Volt, de PvdD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letters AB, de motie van het lid Schalk c.s. over het uitwerken van maatregelen tegen hoge marginale druk in de bouwstenennotitie.

Ik hoef niet te vragen of een van de leden een stemverklaring over de motie wil afleggen, want ik zie de heer Martens al klaarstaan bij de microfoon. Gaat uw gang.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Martens i (GroenLinks-PvdA):

Blijkbaar was ik als eerste, voorzitter.

Mijn fractie is ervoor dat vrouwen zich ook op de arbeidsmarkt ontwikkelen en gaan de uitwerking waar deze motie om vraagt op die manier beoordelen. De reden om de motie te steunen is dat 92% marginale druk erg extreem is. Het is goed om daarnaar te kijken.

De voorzitter:

Dank u wel. Mevrouw Geerdink.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Geerdink i (VVD):

Dank u wel, voorzitter. Deze motie heeft onze sympathie, zeker waar het gaat om het verlagen van de marginale druk. Wij blijven echter voorstander van een individueel, op werken gericht inkomstenbelastingstelsel. Daarom stemmen wij toch tegen deze brede motie.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel. De heer Hartog.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Hartog i (Volt):

Dank u, voorzitter. De Voltfractie hoopt in de toekomstige discussie over de bouwstenennotitie naar nieuwe evenwichten in belastingheffing te kunnen kijken, ook naar een evenwicht tussen eenverdieners en tweeverdieners. We wensen op dit moment geen voorschot op die discussie te nemen en zullen tegen deze motie stemmen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

De heer Van Rooijen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Rooijen i (50PLUS):

Voorzitter. Mijn fractie heeft, net als de fractie van de SGP, vanaf het begin dat de heer Schalk en ik beiden in de senaat zitten, dus vanaf 2015, van harte gepleit voor een eerlijkere en rechtvaardige belastingheffing voor de eenverdiener. Wij zullen deze motie dus heel graag steunen, als een signaal naar de formatie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Mevrouw Moonen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Moonen i (D66):

Voorzitter. De fractie van D66 is ook voor het verkleinen van de wig tussen bruto- en nettoloon, zeker als het gaat om inkomens rondom modaal. Tegelijkertijd zijn we ook voor individuele ontwikkeling en ontplooiing, voor toetreding van mannen en vrouwen tot de arbeidsmarkt. Dat maakt dat we de motie niet steunen.

De voorzitter:

Dank u wel.

Dan stemmen we bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Schalk c.s. (36418, letters AB).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, het CDA, FVD, JA21, de PvdD, de SP, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van D66, de PVV, Volt en de VVD ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36418, letters AC, de motie van het lid Van den Oetelaar c.s. over het verlagen van het btw-tarief op groente en fruit naar 5%. De heer Nicolaï wenst een stemverklaring af te leggen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Nicolaï i (PvdD):

Dank u wel, voorzitter. Er is hier al een motie geweest waarin we hebben gevraagd om het btw-tarief te verlagen naar 0%. Daar willen wij gewoon aan vasthouden. Het zou apart zijn als we nu dan voor 5% gaan, want het moet gewoon 0% worden. Wij zullen dus tegen deze motie stemmen.

Als u mij toestaat, voorzitter, zal ik ook meteen ons verhaal houden over de volgende motie van Van den Oetelaar. Die gaat over de motorrijtuigenbelasting voor paardenvervoer. Op zichzelf zijn we niet voor paardenvervoer, maar de achtergrond van deze motie is dat die ertoe strekt dat dit diervriendelijker wordt. Daarom zullen wij voor die motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel. De heer Martens.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Martens i (GroenLinks-PvdA):

Dank u, voorzitter. Wij zijn ook voor de verlaging van het btw-tarief op groente en fruit, maar de dekking wordt gezocht bij het ministerie van VWS, heel algemeen, te algemeen. Bezuinigen op zorg is niet slim op dit moment, op die wijze.

De voorzitter:

Dus?

De heer Martens (GroenLinks-PvdA):

Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Juist. Mevrouw Moonen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Moonen i (D66):

Voorzitter. De fractie van D66 is voor een btw-tarief van 0% op groente en fruit. Daarom heeft D66 een motie daarover in deze Kamer eerder gesteund. Om die reden steunen we nu niet deze motie, die uitgaat van een btw-tarief van 5%.

De voorzitter:

De heer Van Apeldoorn.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Apeldoorn i (SP):

Voorzitter. Ik kan me kortheidshalve aansluiten bij de vorige sprekers. Wij zijn voor een btw-tarief van 0% op groente en fruit en wij zijn ook tegen het dekkingsvoorstel dat in deze motie is opgenomen.

Dank.

De voorzitter:

Dank u wel.

Wij stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Van den Oetelaar c.s. (36418, letters AC).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV en FVD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, het CDA, Volt, JA21, de VVD, de PvdD, de SP, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36418, letters AD, de motie van het lid Van den Oetelaar c.s. over het handhaven van het kwarttarief motorrijtuigenbelasting voor paardenvervoer. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet langer het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Van den Oetelaar c.s. (36418, letters AD).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de PVV, FVD en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, JA21, de VVD, de SP, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij over de motie 36418, letters AE, de motie van het lid Bakker-Klein c.s. over begrenzing aftrek van periodieke giften door particulieren boven de €250.000. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Bakker-Klein c.s. (36418, letters AE).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, JA21, de VVD, de PvdD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, FVD en de SP ertegen, zodat zij is aanvaard.