Kamer: verdubbel noodvoorziening ouders toeslagenaffaire



De Eerste Kamer heeft 8 november gestemd over negen moties die betrekking hebben op het de Wet hersteloperatie toeslagen. Vier moties zijn aangenomen, vier moties verworpen en één motie is aangehouden. De Kamer steunde met algemene stemmen een motie van senator Verkerk (ChristenUnie) die verzoekt de regering te onderzoeken of een verdubbeling van de noodvoorziening tot 1.000 euro mogelijk is omdat de kosten van levensonderhoud fors zijn gestegen. Ook een motie van senator Van Apeldoorn (SP) werd met steun van alle fracties aanvaard. Deze motie verzoekt de regering zo snel mogelijk te zorgen voor voldoende capaciteit bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) zodat bij de integrale beoordeling van gedupeerden de vertraging snel wordt terug gedrongen. (Tekst gaat verder onder de foto)

De Kamer stemde 1 november al in met het wetsvoorstel en een motie die uitspreekt dat de ouders van wie is vastgesteld dat zij slachtoffer zijn van discriminatie of ander onrechtmatig overheidshandelen in het kader van de kinderopvangtoeslagaffaire in aanmerking komen voor compensatie in het kader van de Wet hersteloperatie toeslagen.


Aangenomen moties

De motie-Verkerk c.s. verzoekt de regering te onderzoeken of een verdubbeling van de noodvoorziening tot 1.000 euro mogelijk is en de Kamer daarover zo spoedig mogelijk te rapporteren omdat de kosten van levensonderhoud fors zijn gestegen, overwegende dat de huidige noodvoorziening te krap is om gedupeerde ouders voor wie de voorziening is bedoeld naar behoren financieel te ondersteunen. De staatssecretaris gaf deze motie het advies 'oordeel Kamer' mee. Alle fractie stemden voor deze motie.

De motie-Van Apeldoorn c.s. verzoekt de regering zo spoedig mogelijk zorg te dragen voor voldoende capaciteit bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) opdat bij de integrale beoordeling van gedupeerden de vertraging snel wordt terug gedrongen en wettelijke termijnen voortaan gerespecteerd worden. De staatssecretaris gaf ook deze motie het advies 'oordeel Kamer' mee. Ook deze motie kreeg steun van alle fracties.

De motie-Van Apeldoorn c.s. verzoekt de regering te komen met een regeling waarbij het voor ouders mogelijk wordt om ook op een andere manier dan een notariële akte bewijs te leveren van door hen aangegane informele lenigingen en daarbij ontstane achterstanden. De staatssecretaris gaf deze motie het advies 'oordeel Kamer' mee.

De motie-Prast c.s. verzoekt de regering alsnog uit te spreken dat onjuiste of onrechtmatige uitvoering van de wet een grondslag is voor de hersteloperatie. Ook deze motie werd door de staatssecretaris ontraden.

Op 1 november was al de motie-Karimi c.s. aangenomen die uitspreekt dat de ouders van wie is vastgesteld dat zij slachtoffer zijn van discriminatie of ander onrechtmatig overheidshandelen in het kader van de kinderopvangtoeslagaffaire in aanmerking komen voor compensatie in het kader van de Wet hersteloperatie toeslagen.


Verworpen moties

De motie-Karimi c.s. verzoekt de regering naar manieren te zoeken om een deel van opgelopen schade die het gevolg is van inmiddels (deels) afbetaalde leningen en verloren tijd vanwege een extra opgenomen werkdag, die zijn ontstaan als gevolg van de kinderopvangtoeslagenschandaal, alsnog kan worden gecompenseerd. Deze motie werd door de staatssecretaris ontraden.

De motie-Karimi c.s. verzoekt de regering om voor de groep kinderen van gedupeerde ouders die schulden zijn aangegaan een regeling voor compensatie van hun schulden te introduceren en hiertoe een voorstel aan beide Kamers te doen toekomen. Ook deze motie werd door de staatssecretaris ontraden.

De motie-Prast c.s. verzoekt de regering ervoor zorg te dragen dat deze uitkeringen niet in de boedel van de schuldsanering vallen. Deze motie werd door de staatssecretaris ontraden.

De motie-Prast c.s. verzoekt de regering om de rechthebbenden op het bedrag van 30.000 euro te compenseren voor de inflatie die is opgetreden tussen december 2020 en de maand waarin zij het bedrag van 30.000 euro hebben of zullen ontvangen. Deze motie werd eveneens door de staatssecretaris ontraden.


Aangehouden moties

De gewijzigde motie-Prast c.s. verzoekt de staatssecretaris om - eventueel met een beroep op de hardheidsclausule - een pleegkind dezelfde uitkering toe te kennen als die voor een kind dat in gelijke positie verkeert, indien toepassing van een artikel uit de wet ertoe zou leiden dat voor het pleegkind geen recht op uitkering ontstaat. Op verzoek van de staatssecretaris is deze motie aangehouden. De staatssecretaris zal in een brief op de motie reageren.


Debat 1 november

Alle aan het debat deelnemende fracties waren van mening dat het van groot belang is dat de slachtoffers niet alleen materieel, maar ook immaterieel en emotioneel, worden gecompenseerd. Wel maakten fracties zich zorgen of met dit wetsvoorstel het vertrouwen van de slachtoffers kan worden herwonnen. Bovendien vroegen veel fracties zich af of dit wetsvoorstel niet met te veel haast door het parlement wordt behandeld. PvdD en SP pleitten voor aanhouden van het wetsvoorstel.

De fracties van onder andere GroenLinks, SP en PvdD missen in dit wetsvoorstel een ruiterlijke erkenning dat de staat de wet heeft overtreden en ouders en kinderen slachtoffer zijn geworden door toedoen van de staat. Het CDA vroeg de regering om de voorwaarden voor compensatie zo ruim mogelijk te interpreteren, zodat er geen risico bestaat dat gedupeerden buiten de boot vallen.

Ook waren er zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet. De ChristenUnie noemde de wet erg technisch en de VVD zei dat de wet ingewikkeld is en meer lijkt uit gaan van de overheid dan van de gedupeerden. D66 wilde weten of het doenvermogen van de ouders in dit wetsvoorstel wel voldoende voorop staat. De SGP en ook de andere fracties wilden ten slotte weten of de staatssecretaris kon uitleggen waarom meer dan de helft van de aanvragers van compensatie geen slachtoffer bleek te zijn.


Over het wetsvoorstel

De overheid biedt met deze wet gedupeerden een zo breed en samenhangend mogelijk herstel, onder andere door erkenning van de gemaakte fouten en van het leed, een regeling volgens een vastgestelde norm (forfaitair), compensatie van onterecht terugbetaalde bedragen, vergoeding van materiële en immateriële schade, waar mogelijk een oplossing voor (opeisbare) schulden en ondersteuning die gedupeerden moet helpen om de draad weer op te pakken.

Met dit voorstel wordt bestaande regelgeving inzake de hersteloperatie toeslagen van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen verplaatst naar dit wetsvoorstel en wordt een deel van de bestaande regelgeving (in de vorm van onder andere beleidsbesluiten) omgezet in formele wetgeving. Daarnaast zijn enkele nieuwe regelingen in het wetsvoorstel opgenomen.



Deel dit item: